15-daagse culturele groepsrondreis UNESCO Bulgarije

Complete reis langs alle UNESCO bezienswaardigheden van Bulgarije

Thracische Tombe Kazanlak Ivanovo Rots klooster Ruiter van Madara Schiereiland Nessebar
 • Thracische Tombe Kazanlak
 • Ivanovo Rots klooster
 • Ruiter van Madara
 • Schiereiland Nessebar
Bekijk foto's

Wat heeft deze reis te bieden?

Bulgarije is een klein land, maar heeft toch een prominente plek ingenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Na Italië en Griekenland, heeft Bulgarije namelijk de meeste archeologische en culturele bezienswaardigheden per vierkante kilometer, waarvan 9 op de lijst van UNESCO staan en nog 16 op de kandidaat lijst. Het land herbergt duizenden prachtige kloosters en kerken, historische steden en oude Thracische, Byzantijnse en Romeinse opgravingen, getuigen van de eeuwenoude, maar ook roerige geschiedenis van het land. Tijdens deze 15-daagse reis maken wij kennis met alle officiële UNESCO vermeldingen, maar ook met de schoonheid van Bulgarije. Wij komen langs hoge bergen, eeuwenoude bossen, eindeloze vlaktes, valleien met vruchtbare landbouwakkers, wijngaarden, kleurige zonnebloemvelden en schilderachtige dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Een complete reis en de ultieme kennismaking met Bulgarije!

HOOGTEPUNTEN CULTURELE RONDREIS UNESCO

  Thracische Tombe Kazanlak   Tsarenstad Veliko Tarnovo
  Ivanovo Rots klooster   De graftombe van Sveshtari
  De Ruiter van Madara   Varna en de Zwarte Zeekust
  Schiereiland Nessebar   Oude stad van Plovdiv
  Het mooie Rila klooster (UNESCO)   Boyana kerk en Sofia

15-daagse culturele groepsrondreis UNESCO Bulgarije 15 dagen - halfpension

meerdere vertrekdata

Korte omschrijving van de route:

Aankomst:
Dag1:Luchthaven Sofia - Koprivshtitsa ca. 100 km
Dag 2:Koprivshtitsa - Kazanlak - Etara - Veliko Tarnovo ca. 200 km
Dag 3:Veliko Tarnovo - Arbanassi - Veliko Tarnovo ca. 20 km
Dag 4:Veliko Tarnovo - Nicopolis - Ivanovo - Ruse ca. 140 km
Dag 5:Ruse - Sveshtari - Madara ca. 200 km
Dag 6:Madara - Pliska - Shumen - Madara ca. 85 km
Dag 7:Madara - Stenen Woud - Varna ca. 90 km
Dag 8:Varna - Aladzha klooster - Balchik - Varna ca. 160 km
Dag 9:Varna - Nesebar ca. 120 km
Dag 10:Nessebar - Bachkovo klooster - Plovdiv ca. 300 km
Dag 11:Plovdiv stad
Dag 12:Plovdiv - Avramovo - Dobarsko - Bansko ca. 190 km
Dag 13:Bansko - Rila klooster - Sofia ca. 220 km
Dag 14:Sofia stad
Dag 15:Sofia - luchthaven ca. 10 km

route van dag tot dag


 • Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2

  Rond de middag komen wij aan in Sofia.

 • Overnachting in Koprivshtitsa
  Overnachting in Koprivshtitsa
  Overnachting in Koprivshtitsa
  Overnachting in Koprivshtitsa

  Luchthaven Sofia - Koprivshtitsa

  Na een rechtstreekse vlucht van nog geen 3 uur komt u rond de middag aan op de luchthaven van Sofia. Hier wordt u opgehaald door uw Nederlands sprekende gids.

  Wij vertrekken daarna richting Koprivshtitsa, het meest kleurrijke bergstadje van Bulgarije. Koprivshtitsa bevindt zich in het hart van het Sredna Gora gebergte op 950 meter boven de zeespiegel waardoor het tot een van de hoogst gelegen plaatsen van het land behoort. Daarnaast heeft de stad een belangrijke historische rol gespeeld bij de bevrijding van Bulgarije van de Ottomaanse bezetters. Hier werd in april 1876 het eerste schot gelost en daarmee de aanzet gegeven van de grootste opstand tegen de 500 jaar Ottomaanse overheersing dat uiteindelijk tot de vrijheid van Bulgarije heeft geleid. Juist hierdoor maar ook vanwege de bijzondere sfeer en de goed bewaarde schilderachtige oude huizen van de tijd van de nationale wedergeboorte, is de hele stad tot een openluchtmuseum verklaard en wordt druk bezocht door zowel Bulgaren als vele buitenlanders.

  Overnachting: Koprivshtitsa
  Verblijf: 1 nacht
  Maaltijden: diner

 • Overnachting in Veliko Tarnovo
  Overnachting in Veliko Tarnovo
  Overnachting in Veliko Tarnovo

  Koprivshtitsa - Kazanlak - Etara - Veliko Tarnovo

  Na het ontbijt maken wij een wandeling door het kleurrijke, historische centrum van Koprivshtitsa en bezoeken enkele van de prachtig beschilderde oude huizen, die omgebouwd zijn tot musea, om zo veel over het verleden van de stad en haar rol bij de bevrijding van Bulgarije te leren.

  Daarna verlaten wij Koprivshtitsa om kennis te maken met een van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa - de Thraciërs, die vermoedelijk al meer dan 6000 jaar geleden zich in Europa hebben gevestigd, exact waar huidig Bulgarije is. Maar pas vanaf de 5de eeuw v.Chr. verscheen er voor het eerst informatie over deze bijzondere hoogontwikkelde samenleving.
  Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus, de god Dionysius van de wijn en de slavenkoning Spartacus.
  In de afgelopen decennia zijn op verschillende plekken in heel het land vele Thracische schatten met fabelachtig mooie gouden of zilveren voorwerpen en sieraden gevonden, vele malen groter dan die van Toetanchamon.
  Bulgarije en vooral de regio rondom Kazanlak is letterlijk bezaaid met duizenden grafheuvels waar Thracische koningen en edelen in begraven liggen. Vandaar dat deze vallei bekend staat als het Dal van de Thracische koningen.
  De Thraciërs geloofden in het leven na de dood en maakten van de begrafenis een echt feest. De tombes werden gebouwd van grote stenen blokken, rijkelijk versierd met prachtige tekeningen en fresco's en daarna volgestopt met gouden en zilveren sierraden en voorwerpen, die de overledene kon gebruiken tijdens zijn reis naar het hiernamaals. Een tiental van deze tombes zijn uitgegraven en een paar zijn open voor publiek.
  In Kazanlak brengen wij een bezoek aan de replica van de indrukwekkende graftombe van Kazanlak, opgenomen in de erfgoed lijst van UNESCO. Wij bewonderen hier de bijzonder goed bewaarde fresco's, die een licht werpen op Thracische rituelen en gebruiken.

  Daarna vervolgen wij onze reis en steken het Balkan gebergte over via de belangrijke bergpas Shipka, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag plaats van de bevrijdingsoorlog, waar veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger. Om hen te eren is op het hoogste punt van de pas een indrukwekkend monument neergezet.

  Net voor de pas, zullen wij een gedenkteken bezoeken gewijd aan deze helden - de kerk "De geboorte van Christus", ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster.
  De kerk werd in het jaar 1902 gebouwd op een heuvel vlakbij het dorpje Shipka, in de stijl van de Russische kerken uit de 17de eeuw.
  Bij de kerk hoort ook een 53 meter hoge kloktoren met 17 klokken, waarvan de zwaarste bijna 12 ton weegt. Deze klokken zijn gegoten van de kogel- en kanonhulzen die achtergebleven zijn op het slagveld bij de Shipka pas.
  Zowel van buiten als van binnen is de kerk indrukwekkend. De schilderingen en de iconen zijn adembenemend.

  De laatste stop voor vandaag is bij het Nationaal openluchtmuseum Etara, waar wij eventjes oog in oog komen te staan met het verleden.
  In de exact nagebouwde werkplaatsen, met authentieke en alleen door waterkracht aangedreven werktuigen, worden onder het toezien van de bezoekers diverse oude ambachten gedemonstreerd. Hier kunnen wij het vakmanschap bewonderen van o.a. een zilversmid, een iconenschilder, pottenbakker en een houtsnijder.

  Hierna vertrekken wij richting Veliko Tarnovo, de middeleeuwse hoofdstad van Bulgarije, ook de Tsarenstad genoemd, en de eindbestemming voor vandaag. Wij blijven de volgende twee nachten hier.

  Overnachting: Veliko Tarnovo
  Verblijf: 2 nachten
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Veliko Tarnovo en omgeving
  Veliko Tarnovo en omgeving
  Veliko Tarnovo en omgeving

  Veliko Tarnovo - Arbanassi - Veliko Tarnovo

  Na het ontbijt besteden wij aandacht aan Veliko Tarnovo, die van de 12de tot 14de eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk was en tegenwoordig als een van de meest fascinerende plekken van het land wordt beschouwd.
  Het is een van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven.
  Wij beginnen met een bezoek aan het juweel van Tarnovo - de ruïnes van de oude vestiging Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringt door de oevers van de Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden wij in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten.

  Vervolgens wandelen wij verder door smalle straatjes, langs oude kerken en gebouwen en bewonderen de prachtig gelegen stenen huizen, trapsgewijs gebouwd op de heuvels van de stad.
  In de oude ambachtsstraat "Samovodska Charshia", genieten wij van de kleurrijke en authentieke huizen, ambachtswerkplaatsen en gezellige souvenirwinkeltjes.

  's Middags verlaten wij Veliko Tarnovo en gaan naar het vlakbij gelegen Arbanassi.
  Dit museumdorp ligt prachtig op een hoog plateau en biedt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Het stadje was in de 17de en de 18de eeuw een van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog goed zichtbaar.
  Na de lunch bezoeken wij onder andere het indrukwekkende, half in de grond gebouwde kerkje "De geboorte van Christus" uit de 17de eeuw en het Konstantsaliev huis, een van de grootste en oudste koopmanshuizen van toentertijd, die nu als museum worden gebruikt. Hier gaan wij 300 jaar terug in de tijd om kennis te maken met het spannende leven van de rijke handelaren uit Arbanassi.

  Overnachting: Veliko Tarnovo
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Overnachting in Ruse
  Overnachting in Ruse
  Overnachting in Ruse

  Veliko Tarnovo - Nicopolis - Ivanovo - Ruse

  Vandaag gaan wij nog verder terug in de geschiedenis. In het dorpje Nikjup, kunnen wij de ruïnes van de Romeinse stad Nicopolis Ad Istrum bezichtigen. De stad werd in het jaar 102 gesticht door de beroemde Romeinse keizer Trajanus en behoorde in de 3de eeuw tot de belangrijkste en machtigste plaatsen in de regio. Hier aangekomen, lopen wij over de goed bewaarde oude geplaveide weg, langs overblijfselen van mooie badhuizen, theaters, graftombes en prachtige Romeinse villa's. Wij krijgen zo een goede indruk van de vroege glorie van de inwoners en hun leven in deze bijzondere stad.
  Daarna is het tijd voor een van de meest bijzondere kloosters van Bulgarije - het Ivanovo rots klooster, uitgehakt in een kalkrots. Door de bijzondere fresco's uit de 14de eeuw, met taferelen uit het Nieuwe Testament, valt het klooster sinds 1979 onder de bescherming van UNESCO.
  Iets verderop in het dorpje Basarbovo is nog een mooi rots klooster die wij gaan bezoeken. Het klooster - St. Dimitar Basarbovski - is wellicht niet zo oud als die van Ivanovo, maar wel schitterend gelegen en het enige rots klooster in Bulgarije die nog volledig in gebruik is. De kloosterkerk uit de 15de eeuw is als het ware verweven met de hoge rotsen en is via een stenen trap bereikbaar.

  Eind van de middag komen wij aan in Ruse, een van de mooiste steden van Bulgarije en de eindbestemming voor vandaag. Vroeger stond Ruse bekend als Klein Wenen, vanwege haar schitterende architectuur uit de 19de eeuw.
  Tegenwoordig is de stad, door haar ligging aan de Donau, een van de belangrijkste culturele en economische centra van het land.

  Overnachting: Ruse
  Verblijf: 1 nacht
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Overnachting in Madara
  Overnachting in Madara
  Overnachting in Madara

  Ruse - Sveshtari - Madara

  Na het ontbijt maken een korte rondleiding door het mooie centrum van Ruse en de belangrijkste bezienswaardigheden. Ruse bestaat al meer dan 2300 jaar en door zijn ligging aan de Donau was het een belangrijk kruispunt op de handelsroute vanaf West Europa naar het Midden Oosten. Dit is goed te zien aan de architectuur en de Midden-Europese sfeer die afwijkt van de andere belangrijke Bulgaarse steden. Na de bevrijding van Bulgarije en dankzij de vele West-Europese connecties en investeringen, ontwikkelde Ruse zich in razend tempo tot de meest welvarende stad van het land. Ruse was letterlijk "de poort" waardoor vele Westerse innovaties, kennis en cultuur Bulgarije binnen kwamen. Hier is bijvoorbeeld de 1ste spoorweg aangelegd tussen Ruse en Varna, de eerste drukkerij, de eerste kamer van koophandel, maar ook de eerste bioscoop. In de periode rond 1880-1900 werd Ruse een van de belangrijkste economische en culturele steden van Europa, naast steden zoals Wenen en Boedapest.

  Wij verlaten de stad en gaan richting Sveshtari, voor bezoek aan een bijzondere Thracische graftombe - de laatste toevoeging aan de Bulgaarse UNESCO lijst en het 2de Thracische culturele erfgoed - de "Sveshtari graftombe". De tombe werd in 1982 per toeval ontdekt en dateert uit de 3de eeuw v. Chr. De combinatie van het decor, bestaande uit half menselijke en half plantachtige schilderingen en de in de muren uitgehouwen tien vrouwenfiguren, zijn een uniek voorbeeld van een nooit eerder gevonden Thracische kunststroming. De originele tombe is nog steeds open voor bezoekers, totdat de replica klaar is, maar er mogen geen foto's gemaakt worden.

  Daarna vervolgen wij onze reis richting het gebied waar oorspronkelijk Bulgarije ooit ontstaan is en maken kennis met de jonge staat en haar belangrijkste stichters.

  Overnachting: Madara
  Verblijf: 2 nachten
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Madara en omgeving
  Madara en omgeving
  Madara en omgeving

  Madara - Pliska - Shumen - Madara

  Na het ontbijt vervolgen wij onze reis door de Bulgaarse geschiedenis, lopen letterlijk in de voetsporen van de Bulgaarse heersers en staat oog in oog met hun macht en glorie.
  Wij beginnen de dag met bezoek aan de allereerste Bulgaarse hoofdstad - Pliska (d.d. 7de - 9de eeuw). Wij keren meer dan 1300 jaar terug in de tijd, toen het jonge Bulgaarse rijk hier werd gesticht. Wij bekijken de overblijfselen van de burcht en het bijbehorende museum.

  De volgende stop maken wij in de vlakbij gelegen stad Shumen, waar wij een van de grootste monumenten van het land bewonderen - het Monument van de Stichters van Bulgarije, gebouwd ter gelegenheid van het 1300 jarig bestaan van Bulgarije. Het indrukwekkende bouwwerk is gesitueerd op een heuvel boven de stad, zodat het ook van veraf goed zichtbaar is. Uiteraard is het uitzicht van boven geweldig.

  Wij verlaten de stad Shumen en gaan terug naar Madara, waar wij stoppen bij een bijzonder archeologisch monument en waarschijnlijk een van de meest mysterieuze objecten die opgenomen is op de werelderfgoedlijst van UNESCO - "De ruiter van Madara".
  Dit is een rots reliëf van een ridder, die een leeuw overmeestert, uitgehouwen in een steile rots op 23 m hoogte. Het beeld stamt uit begin 8ste eeuw en symboliseert vermoedelijk de overwinning van het Bulgaarse rijk op het Byzantijnse imperium.

  Wij keren terug naar ons hotel waar wij een aangename culinaire verrassing krijgen van de gastvrouw en maken kennis met de lokale dorpstradities.

  Overnachting: Madara
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Overnachting in Varna
  Overnachting in Varna
  Overnachting in Varna

  Madara - Stenen Woud - Varna

  Na het ontbijt vertrekken wij richting Varna en de Zwarte Zee kust.

  Vlak voordat wij bij Varna aankomen, maken wij een stop bij een bijzondere rotsformatie - "Pobitite kamani", in het Nederlands - Het Stenen Woud genoemd. Dit unieke natuurfenomeen is volgens onderzoekers 50 miljoen jaar oud en bestaat uit groepjes stenen zuilen, met bizarre vormen, waarvan sommige zeven meter hoog zijn en met negen meter omtrek. Daarna is het tijd om Varna te verkennen.

  Varna is een moderne en bruisende stad waar veel te zien en te doen is, maar ook een stad met eeuwenoude geschiedenis. De stad werd gesticht door de Thraciërs in de 6de eeuw v. Chr. en heette toen Odessos, maar er zijn bronnen die wijzen erop dat de stad al in de 5de millennium v. Chr. bewoond is geweest. De Grieken maakten van de stad een bloeiende havenstad en onder de Romeinen bleef het een sleutelhaven aan de Zwarte Zee en een belangrijk administratief- en handelscentrum met veel openbare gebouwen, tempels en thermen.
  Wij bezoeken hier het Archeologisch museum met meer dan 200.000 antieke voorwerpen gevonden in Varna en omgeving. De meest bijzondere afdeling is gewijd aan de oude Necropolis, uit het jaar 4200 v. Chr. De ruim 294 graven bevatten vele gouden voorwerpen, waarvan sommige tot de oudste ooit gevonden gouden schatten behoren.
  Ook bezoeken wij de kathedraal "Maria Hemelvaart", de tweede grootste kerk van Bulgarije.

  Daarna is het tijd om te wandelen in het mooie centrum of in het, langs zee aangelegde, stadspark. Varna is ook de ideale plek om te gaan winkelen. De stad heeft een aantal grote overdekte winkelcentra, vele boetiekjes en winkels waar van alles te koop en te beleven valt.

  Overnachting: Varna
  Verblijf: 2 nachten
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Varna en omgeving
  Varna en omgeving
  Varna en omgeving

  Varna - Aladzha klooster - Balchik - Varna

  We gaan vandaag de noordelijke Zwarte Zeekust verkennen, met mooie en afwisselende landschappen, prachtige rotsen, bossen en stranden.

  Ons eerste bezoek is aan een bijzonder rots klooster - Aladzha, wat kleurrijk betekend. In een schitterende omgeving lieten hier de monniken in de 11de, 12de eeuw een klooster stichten, dat in de tijd van het Tweede Bulgaarse Tsarenrijk tot een van de grootste van deze streek behoorde, met wooncellen, kerkje, kapelletjes en eetzalen, uitgehakt in de rotswanden.

  Na dit bezoek rijden we verder naar het romantische havenstadje Balchik, dat vanwege zijn ligging, tegen hoge kalkrotsen, ook de witte stad wordt genoemd.
  Hier bezoeken we de Botanische Tuinen en het zomerpaleis van de voormalige Roemeense koningin. In de periode tussen de twee wereldoorlogen behoorde deze streek tot Roemenië en de Roemeense koning Ferdinand liet hier een zomerverblijf bouwen voor zijn Britse vrouw Maria, een kleindochter van koningin Victoria. Het paleis, met woonverblijven, kapelletjes, bruggen en tuinen met zeldzame planten en exotische bloemen, is gebouwd op verschillende terrassen, zodat het prachtige uitzicht over de zee altijd aanwezig is. Daarnaast groeit hier de op een na grootste cactuscollecties van Europa.

  Daarna zetten we onze reis voort, richting het noorden, naar het meest uitgestrekte punt van het vasteland in zee - de historische kaap Kaliakra die 2 km in de Zwarte zee steekt. De steile roodachtige rotsen rijzen tot 70 m hoogte en bieden een adembenemend uitzicht over de zee en de baai. Dit is ook een beschermd natuurgebied met verschillende vogels en in de omgeving van de kaap kan men met een beetje geluk af en toe ook dolfijnen zien. Kaap Kaliakra is vanwege de strategische ligging, altijd heel aantrekkelijk geweest in de loop van de geschiedenis. Thraciërs, Grieken, Romeinen en later de Bulgaren lieten hier verschillende vestingen bouwen, waarvan vandaag de dag nog overblijfselen zichtbaar zijn.

  Na een heerlijke wandeling op de kaap rijden we terug naar Varna.

  Overnachting: Varna
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Overnachting in Nesebar
  Overnachting in Nesebar
  Overnachting in Nesebar

  Varna - Nesebar

  Vandaag rijden wij zuidelijk, langs de Zwarte zee kust met een brede variatie aan landschappen. Langgerekte, brede zandstranden wisselen zich af met idyllische baaien en ruige rotspartijen. Rustige strandjes verscholen in jungle-achtige gebieden, natuurreservaten en kronkelende rivieren die hoge bergen, uitgestrekte valleien en maagdelijke bossen moeten doorkruisen om zo hun weg naar de warme zee te vinden.

  Wij rijden door de uitlopers van het Balkan gebergte en bereiken zo het mooie Nessebar - een van de hoogtepunten van onze reis. Als een van de oudste steden van Europa, heeft Nessebar een enorme historische waarde, waardoor het tot een van de zeven Bulgaarse culturele monumenten behoort, die opgenomen zijn in de werelderfgoed lijst van UNESCO.

  Oud-Nessebar is gelegen op een prachtig rots schiereilandje, omringt door de zee en is slechts door een korte, smalle natuurlijke dijk met het vaste land verbonden.
  Nessebar was een Thracische nederzetting tot 2000 jaar v.Chr. en heette toen Messembria, vernoemd naar een oude Thracische koning. Door haar strategische ligging heeft de stad ook tijdens de Griekse, Romeinse en Byzantijnse bewind haar belangrijke positie weten te behouden. In de middeleeuwen, had het eiland meer dan 40 kerken en was het zo een belangrijk geestelijk centrum.
  Tegenwoordig is de oude stad een waar openlucht museum, waar op een relatief klein oppervlakte, de meest eeuwenoude monumenten, kerken en prachtige gebouwen van vrijwel alle historische tijdsperken te vinden zijn. We maken een wandeling in de stad met smalle straatjes langs verschillende kraampjes en bezoeken het Archeologisch museum en de kerk "Hl. Stefanus" met waardevolle muurschilderingen uit de 16de eeuw.

  Overnachting: Nesebar
  Verblijf: 1 nacht
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Overnachting in Plovdiv
  Overnachting in Plovdiv
  Overnachting in Plovdiv

  Nessebar - Bachkovo klooster - Plovdiv

  Vandaag verlaten wij de Zwarte Zee kust en gaan richting een van de mooiste steden van Bulgarije - Plovdiv, de tweede stad van het land en Cultureel hoofdstad van Europa in 2019.

  Voordat wij de stad binnenkomen, maken wij een omweg om het beroemde Bachkovo klooster te bezoeken, een van de oudste kloosters van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord.
  Het in 1083 gestichte klooster ligt aan de voet van het Rodopi gebergte en staat bekend om zijn rijke collectie oude manuscripten, goed bewaarde fresco's en prachtige iconen van bekende Bulgaarse schilders. Wat het klooster nog bijzonder maakt, is de fraaie architectuur met twee mooie binnenplaatsen, elk met een eigen kerk. Sinds 1984 staat het klooster op de kandidaat-lijst van UNESCO werelderfgoed. Voordat wij bij het klooster aankomen, moeten wij eerst langs de vele verleidelijke, kleurrijke marktkraampjes met souvenirs, jam, honing, kruiden en allerlei lekkernijen. Uiteraard zullen wij nog vrije tijd hebben om inkopen te doen of gewoon te genieten van deze vrolijke taferelen.

  Overnachting: Plovdiv
  Verblijf: 2 nachten
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Plovdiv en omgeving
  Plovdiv en omgeving
  Plovdiv en omgeving

  Plovdiv stad

  Vandaag staat Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije geheel in de belangstelling. Gesticht al meer dan 8000 jaar geleden, behoort Plovdiv tot een van de oudste steden van Europa en ademt nog steeds de sfeer van het verleden. Hier vindt u sporen van vrijwel de gehele Bulgaarse maar ook Europese geschiedenis en dat op loopafstand van elkaar.

  Naast het hoge historische gehalte, heeft Plovdiv ook veel meer te bieden. Met haar vele musea, restaurants, groene parken, bruisend nachtleven, lange wandelpromenade, moderne winkels, maar ook kunstzinnige ateliers, oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jong en oud. Plovdiv is niet voor niets uitgekozen tot Culturele hoofdstad van Europa in 2019.

  Wij beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad, gelegen op drie van de zes heuvels waar Plovdiv op gebouwd is. Hier heeft u het gevoel door een historisch "openluchtmuseum" te lopen, waar het glorieuze verleden heel tastbaar is gebleven. Het motto van Oud-Plovdiv is daarom ook heel toepasselijk: "Antiek en eeuwig".
  Wij komen o.a. langs het antieke Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena, een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance.
  Na de middag hebben wij vrij om te winkelen, te wandelen of heerlijk te luieren op een van de vele gezellige terrasjes in het levendige centrum van de stad.

  Overnachting: Plovdiv
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Overnachting in Bansko
  Overnachting in Bansko
  Overnachting in Bansko

  Plovdiv - Avramovo - Dobarsko - Bansko

  Na het ontbijt verlaten wij Plovdiv en gaan richting Velingrad waar wij kennis gaan maken met een bijzonder Bulgaars ambacht - de vloerkledenweverij.
  In een kleine fabriek vlakbij de stad, zien wij een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden maar echte kunstwerken in opdracht van belangrijke mensen over de hele wereld, waaronder het Engelse koningshuis.

  Daarna vervolgen wij de reis - een mooie route die tussen de bergen Rila, Pirin en Rodopi loopt, door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan.

  De volgende stop maken wij in het bergdorpje Dobarsko, waar wij een bezoek brengen aan het half in de grond ingegraven stenen kerkje in het centrum van het dorpje - St. Teodor Tiron en Teodor Stratilat kerk. Het opvallend kleine kerkje met afmetingen van 8 x 6 x 5 m stamt uit de 17de eeuw, de tijd van de Ottomaanse bezetting, toen het verboden was om kerken te bouwen groter dan een man op een paard. Aan de buitenkant is de kerk somber maar van binnen wordt dit ruim gecompenseerd door de ruim 460 prachtige en goed bewaarde fresco's, waarvan een de belangrijkste trekpleister is: namelijk een fresco waarop Christus lijkt te zijn in een driehoekige constructie, die op een raket lijkt.

  Eind van de middag komen wij aan in Bansko, onze eindbestemming voor vandaag. Bansko is het hele jaar door een ware trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In de winter de ideale plek voor wintersporters en in de zomer voor wandelaars en natuurliefhebbers.

  Overnachting: Bansko
  Verblijf: 1 nacht
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Overnachting in Sofia
  Overnachting in Sofia
  Overnachting in Sofia

  Bansko - Rila klooster - Sofia

  Vandaag vertrekken wij richting het eindpunt van onze reis, de hoofdstad van Bulgarije - Sofia.

  Onderweg maken wij een stop bij de grootste trekpleister van het land - het wereldberoemde Rila klooster -, het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. Het klooster ligt schitterend, op 1140 m hoogte, te midden van dichtbegroeide, eeuwenoude bossen. De prachtige muurschilderingen, de bijzondere architectuur, de fraaie fresco's, alles wat u hier ziet zal u versteld doen staan. Het grootste, en volgens velen, het mooiste klooster van de Balkan is opgenomen in de werelderfgoed lijst en valt onder de bescherming van UNESCO. Hier bezoeken wij het museum, een monniken-cel en de hoofdkerk en hebben wij uiteraard vrije tijd om van de pracht en de sfeer te genieten. Na een uitgebreid bezoek aan dit bijzonder stukje Bulgarije vertrekken wij richting Sofia.

  Voordat wij naar ons hotel gaan, maken wij een stop bij nog een UNESCO vermelding - de middeleeuwse kerk - Boyanska Curkva, uit de 11de eeuw, bekend om de prachtige fresco's en realistische portreten en iconen, ongewoon voor deze tijd.

  Overnachting: Sofia
  Verblijf: 2 nachten
  Maaltijden: diner en ontbijt

 • Sofia en omgeving
  Sofia en omgeving
  Sofia en omgeving

  Sofia stad

  Vandaag staat de Bulgaarse hoofdstad geheel in de belangstelling.
  Sofia, de grootste stad van Bulgarije, gelegen aan de voet van het Vitosha gebergte is al eeuwen het kruispunt tussen West Europa en het Oosten.
  De stad werd vermoedelijk al meer dan 7000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs en heette toen Serdika. Tijdens de Romeinse periode ontwikkelde het zich snel tot een belangrijke administratieve en geestelijk centrum van het Romeins imperium. Daarna volgden er vele volkeren, die hier hun sporen hebben achtergelaten. Ook vandaag is de stad een mix van diverse culturen. Sofia bruist en leeft letterlijk. Het motto van de Bulgaarse hoofdstad is niet voor niets "Sofia groeit maar wordt nooit oud".

  Na het ontbijt maken wij een stadswandeling door het mooie centrum van Sofia. Wij beginnen met een bezoek aan de parel van de stad - de grootste en belangrijkste kathedraal van Bulgarije - Alexander Nevski, beroemd om de opvallende, vergulde koepels, prachtige iconen en indrukwekkende fresco's.
  Daarna wandelen wij langs vele historische bouwwerken en bezienswaardigheden van Sofia, zoals de universiteit, het parlementsgebouw met de wisseling van de wacht, de Russische kerk, het Nationaal Theater, het Koninklijk Paleis, en de uit de Romeinse tijd stammende St. George kerk.

  Hierna heeft u vrije tijd om zelf Sofia te verkennen, te wandelen op de prachtige boulevard Vitoshka, te winkelen of een terrasje te pakken. Bijna alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar.

  Overnachting: Sofia
  Maaltijden: ontbijt

 • Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2

  Sofia - luchthaven

  Wij staan vandaag vroeg op voor een transfer naar de luchthaven Sofia, voor de terugvlucht naar Amsterdam of Brussel.

Vertrekdata, prijzen en beschikbaarheid

Vertrek op Terug Prijs vanaf
15-04-2024 29-04-2024 € 1999.00 p.p.


03-06-2024 17-06-2024 € 2099.00 p.p.


19-08-2024 02-09-2024 € 2199.00 p.p.


16-09-2024 30-09-2024 € 2099.00 p.p.


14-10-2024 28-10-2024 € 1999.00 p.p.


vroegboekkorting voor boekingen tot 31 december 2023 van € 50,- per persoon!

prijs op basis van 2 personen en vertrek vanaf Amsterdam - Schiphol
meerprijs 1-persoonskamer: € 350,-
vertrek vanaf andere luchthaven is mogelijk

Verzorging:
halfpension

Uw boeking is nog niet definitief, uw reservering wordt alleen vastgelegd, hier zijn uiteraard geen kosten aan verbonden. Wij nemen altijd contact met u op voordat de boeking definitief wordt.

Extra info

INCLUSIEF:

 • Rechtstreekse retourvluchten Amsterdam of Brussel Zaventem naar Sofia per lijndienst van Bulgaria Air, de nationale luchtvaartmaatschappij van Bulgarije, ( KLM partner) of vanaf Eindhoven met Wizz Air. Vertrek vanaf Eindhoven is 1 dag eerder en met een extra nacht in Sofia
 • 1 koffer 23 kg en 1 stuk handbagage 10 kg
 • Luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en alle lokale belastingen
 • Rondreis per comfortabele bus/touringcar met lokale, ervaren chauffeur
 • 14 overnachtingen in kleinschalige, bijzonere hotels in een 2-pers. kamer en eigen badkamer
 • Verzorging op basis van halfpension: 14 x ontbijt, 14 x diner
 • Alle excursies en entreegelden, genoemd in het reisprogramma
 • Reserveringskosten
 • Reisbegeleiding door een lokale, deskundige, Nederlandssprekende gids
 • Taalgidsje ´Wat & Hoe´ Bulgaars

EXCLUSIEF:

 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- per persoon
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Overige verzorging en drankjes
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

OPTIONEEL:

 • Vertrek vanaf Brussel, Eindhoven, Dortmund of elke andere luchthaven is mogelijk. Informeer gerust bij ons naar de mogelijkheden en actuele prijzen.
 • Verlenging van de reis in Sofia vooraf/achteraf de reis incl. gratis transfer van of naar de luchthaven:
  = 1-pers. kamer € 120,- per persoon per nacht incl. ontbijt
  = 2-pers. kamer € 90,- per persoon per nacht incl. ontbijt
 • Andere verlengingsopties zoals bergen of strand, op aanvraag.

DEELNEMERS:

Gemiddeld: 15 deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 12
Maximum aantal deelnemers: 25

Uw vliegreis

Rodina Travel werkt met alle gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, zowel lijndiensten als charters. Lijndiensten zijn reguliere luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Air France of Bulgaria Air die op vaste vliegdagen en vliegtijden reizen. U weet dus vroeg voor vertrek wanneer uw vliegtuig vertrekt of aankomt. Een chartervlucht of ook campingvlucht genoemd, heeft geen vaste vertrek- en aankomsttijden en vliegt meestal alleen in een bepaalde periode naar een bepaalde bestemming. De chartervluchten worden uitsluitend gebruikt in combinatie met een accommodatie, dus als een pakketreis.
Vanaf Nederland, België en Duitsland kunt u naar Sofia, Varna of Burgas vliegen. De laatste 2 aanvlieghavens liggen aan de Zwarte Zeekust en worden door de meeste luchtvaartmaatschappijen alleen in de zomermaanden aangevlogen. Een rechtstreekse vlucht naar Bulgarije duurt iets minder dan 3 uur. Als u moet overstappen, is de reisduur ruim 1 uur langer, afhankelijk van uw vliegroute.
Naast de lijndiensten zijn er de laatste jaren ook veel low-budget maatschappijen bijgekomen. Deze vliegen altijd van en/of naar regionale luchthavens. Op dit moment werken wij alleen met Wizz Air, de enige die vanaf Eindhoven en Dortmund en Brussel Charleroi naar Sofia vliegt. Deze maatschappijen hebben een afwijkende werkwijze, bieden veel standaard services tegen betaling en zijn daardoor over het algemeen goedkoper. Het is wel zo dat ze ook minder zekerheden bieden en bij vertragingen en annuleringen van vluchten vrijwel geen alternatief kunnen bieden. Daarom adviseren u om deze maatschappijen alleen te gebruiken als u een losse ticket nodig heeft, dus geen landarrangement.
Voor onze pakketreizen prefereren wij luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Bulgarije vliegen, zoals Bulgaria Air naar Sofia en Transavia naar Burgas en Varna. Als u liever met een andere luchtvaartmaatschappij wilt vliegen dan is dit ook mogelijk. Vraag ons naar de mogelijkheden en prijzen.

Vliegticketprijzen

De prijzen van de vliegtickets zijn in tegenstelling tot alle andere vervoersoorten variabel. Ten eerste zijn alle vliegtuigstoelen verdeeld in classes zoals Economy - of Business class. Daarnaast is de Economy class nog onderverdeeld in 5 tot 10 boekingsklassen. Elke boekingsklasse - of ook tarief genoemd - heeft een andere prijs. Over het algemeen geldt hier: hoe eerder u boekt hoe groter de kans dan u een goedkopere ticket kunt bemachtigen en andersom. Boekt u kort voor vertrek dan is de kans groot dat er veel stoelen verkocht zijn en dat u veel meer moet betalen voor dezelfde stoel dan bijvoorbeeld uw buurman in het vliegtuig. Vooral wanneer u in de vakantieperiodes en rond Kerst of Pasen reist, raden we u aan om zo vroeg mogelijk uw vluchten te boeken. Ook bij onze pakketreizen geldt dat hoe eerder u boekt hoe goedkoper de vakantie.

Vertrektijden

Voor onze pakket reizen naar Varna en Burgas maken wij vooral gebruik van charterluchten. Deze vluchten hebben geen vaste vertrek- en aankomsttijden. Tijdens boeken geven wij soms de voorlopige vliegtijden die wij op dit moment van de luchtvaartmaatschappij hebben gekregen. Een charterluchtvaartmaatschappij heeft echter het recht om de vluchttijden te allen tijden en tot op het allerlaatste moment te wijzigen. Het is dus mogelijk dat er kort voor vertrek of zelfs tijdens uw vakantie nog veranderingen optreden in het vluchtschema. Ook kan het voorkomen dat u op dag van aankomst laat arriveert, terwijl u op de dag van vertrek vroeg moet vertrekken. Rodina Travel heeft helaas geen enkele invloed op de vliegtijden en kan hiervoor nooit aansprakelijk worden gesteld. Om de kans op wijzigingen en teleurstellingen te voorkomen, sturen wij de reispapieren en ticket met de definitieve vliegtijden uiterlijk 1 week voor vertrek.
Let op! Alle vertrek en aankomsttijden zijn lokale tijden.

Overstappen of tussenlanding

Als u een vlucht heeft geboekt met overstap dan betekent dit dat u voordat u op uw eindbestemming komt, ergens op een andere luchthaven van vliegtuig moet veranderen. U hoef echter niet opnieuw in te checken. U stapt alleen met uw handbagage over van het ene in het andere vliegtuig. Bij vertrek wordt uw bagage namelijk al door-gelabeld naar de eindbestemming. Bij vluchten met overstap heeft u meestal 1 tot 2 uur extra reistijd nodig afhankelijk van de grootte van de overstapluchthaven. Vluchten met overstap zijn meestal lijndienstvluchten.
Als u met twee verschillende maatschappijen op één dag vliegt, dus u heeft 2 verschillende tickets gekocht, gelden de bovenste regels niet. U loopt dan vaak het risico door eventuele vertraging of soms ook door het uitvallen van een vlucht om uw aansluiting te missen. Aangezien de verschillende maatschappijen alleen van hun eigen eventuele vertragingen uitgaan en geen rekening houden met andere maatschappijen zijn de alle voortvloeiende kosten voor uw eigen rekening. Heeft u een normale vlucht met overstap en mist u door wat voor reden dan ook uw doorverbinding dan zorg de luchtvaartmaatschappij voor een passend alternatief of desnoods een overnachting.

Een tussenlanding is wat anders. Uw vliegtuig stopt op een tussenluchthaven om passagiers in en uit te laten stappen. U hoeft hier dus niet het vliegtuig te verlaten. Een tussenlanding komt vaak voor bij chartervluchten. Deze vluchten zijn over het algemeen rechtstreeks maar soms, vooral in het laag seizoen, worden vluchten naar 2 bestemmingen of vanaf 2 vlakbij liggende vertrekhavens gecombineerd waardoor er een tussenstop moet worden gemakt op de heen- en/of terugreis.
Ook hier hebben wij geen invloed op. Deze beslissing mag de luchtvaartmaatschappij altijd nemen, zelfs op de dag van vertrek. 

E-tickets

Bijna alle luchtvaartmaatschappijen geven E-tickets af. Een E-ticket is het elektronische alternatief van het papieren ticket. Het grootste voordeel voor u als reiziger is dat u uw ticket nooit meer kunt verliezen of vergeten. Deze is namelijk opgeslagen in de database van de luchtvaartmaatschappij. Als u een losse vlucht bij ons heeft gereserveerd, ontvangt u uw reisschema met reserveringsnummer en E-ticket nummer per e-mail, nadat wij uw betaling hebben ontvangen. Om in te checken heeft u alleen uw paspoort of ID kaart nodig en het reserveringsnummer, maar toch adviseren wij u om het reisschema altijd uit te printen en mee te nemen op reis. Daar staan namelijk nog uw reisdata, vliegtijden, vluchtnummers en onze gegevens en noodnummer op.
Heeft u behalve tickets ook andere diensten bij ons geboekt, zoals overnachtingen, transfers, autohuur etc. dan is het mogelijk, vooral bij charters, dat u wel een papieren ticket van ons krijgt, samen met uw vouchers.

Inchecken

Als u met een lijndienst vliegt van bijvoorbeeld Bulgaria Air, Lufthansa of Austria Airlines dan dient u uiterlijk 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn op de luchthaven. Bij charter zoals Transavia is dit 2,5 uur. Voordat u op de luchthaven aankomt, is het altijd raadzaam om op de website van de luchthaven te controleren of uw vlucht geen vertraging heeft.
Bij aankomst op de desbetreffende luchthaven zoekt u op de monitoren in welke vertrekhal en op welke balie-incheck of balienummer u moet inchecken. Zorg wel dat u ruim op tijd aanwezig bent en houdt u er rekening mee dat vooral in drukke vakantieperiodes de rijen voor de incheckbalies en paspoortcontrole erg lang kunnen zijn. Als u de vlucht mist om welke reden dan ook, heeft u geen recht op restitutie en moet u vaak een nieuw ticket kopen. In zulke gevallen helpen wij u altijd maar de hieruit voortvloeiende kosten zijn geheel voor eigen rekening.

Behalve bij de balie kunt u op Schiphol ook vaak via de selfservice check-in automaten inchecken. Dit kan vanaf 3 uur tot 45 minuten voor vertrek. Als u uw paspoort of ID kaart in de lezer van de automaat stopt en uw reserveringsnummer intoetst, vergelijkt deze de gegevens met uw reservering. Als deze correct aan ons doorgegeven zijn dan komt u in uw boeking. U kunt nu een stoelplaats kiezen in het vliegtuig of eventueel de al door ons of de luchtvaartmaatschappij gereserveerde stoelnummers wijzigen. U sluit daarna de incheck af en krijgt uw boardingkaart/instapkaart. Als u ruimbagage heeft, loopt u daarna naar de drop-off balie waar u deze afgeeft.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunt u vanaf een paar dagen tot 3 uur voor vertrek op hun website inchecken. Dit bespaart u veel tijd op de luchthaven. Vooral handig als u alleen met handbagage reist. U kunt dan namelijk gelijk door de paspoortcontrole heen en hoeft u niet in de rij te staan bij de balie of de incheck automaten. Om thuis in te checken heeft u uw reserveringsnummer nodig. Via een paar eenvoudige stappen wordt u vanzelf door de incheckprocedure geleidt. U moet dan de boardingkaart/instapkaart uitprinten en meenemen naar de luchthaven. Op de luchthaven gaat u naar de drop-off balie als u ruimbagage heeft of als u alleen met handbagage reist, kunt u gelijk door de paspoortcontrole. Als u met een chartervlucht zoals Transavia vliegt, dient u ook uw vouchermapje met de papieren tickets mee te nemen. Uiteraard is on-line inchecken niet verplicht, u kunt dit ook gerust op de luchthaven doen.

Bagage

U kunt tijdens uw vliegreis, afhankelijk van uw luchtvaartmaatschappij, over het algemeen 20 kg. ruimbagage gratis meenemen en 5 kg handbagage, zoals bij Transavia. Bij Lufthansa en Swiss kunt u 8 kg handbagage meenemen en bij Bulgaria Air zelfs 10 kg. U krijgt altijd informatie over de bagagevrijdom in uw reispapieren en/of reisschema of u kunt ook de website van uw luchtvaartmaatschappij raadplegen.
Probeert u zich wel strikt te houden aan het maximum, omdat u anders overbagage moet betalen en de kosten kunnen oplopen van € 7,- tot € 15,- per kilo. Daarnaast mag een stuk bagage nooit zwaarder dan 32 kg. zijn.

Als u een speciale uitrusting, zoals fietsen, golftassen, ski's of een duikuitrusting meeneemt, dient u dit aan ons bij boeking door te geven. Wij zullen het dan aanvragen bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Houdt u er wel rekening mee dat hiervoor bij het inchecken een toeslag per kg. voor overgewicht verlangd kan worden.

Sinds 2006 gelden strenge regels voor vloeistoffen in de handbagage, zoals water, andere drankjes, maar ook gels, shampoos, cosmetica, parfums etc. U mag wel deze vloeistoffen meenemen maar alleen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter en in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak. Per persoon mag 1 zak worden meegenomen, niet groter zijn dan 1 liter. U kunt een doorzichtige plastic zak gratis op alle Nederlandse luchthavens ophalen.
Deze regels gelden voor alle passagiers die vertrekken van of overstappen op, een vliegveld binnen de Europese Unie. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor babyvoeding en medicijnen die u tijdens de vlucht nodig heeft.
Daarnaast is het mogelijk na de paspoortcontrole en in het vliegtuig deze vloeistoffen te kopen. Ze worden wel voor u verpakt en verzegeld en mogen pas na aankomst op uw eindbestemming worden geopend.

Vertragingen

Soms komt het voor dat door verschillende omstandigheden uw vlucht een vertraging oploopt, bijvoorbeeld door stakingen, redenen van technische aard, extra veiligheidscontroles, niet gearriveerde medereizigers, drukte in het luchtruim en/of ongunstige weersomstandigheden. Als u een rechtstreekse vlucht heeft dan komt u in dit geval later op uw bestemming. Heeft u een vlucht met overstap dan mist u door de vertraging hoogstwaarschijnlijk uw doorverbinding. In zulke gevallen - en indien dit te wijten is aan de luchtvaartmaatschappij - worden de passagiers op kosten van de luchtvaartmaatschappij overgeboekt naar een andere vlucht. Als de vlucht pas de volgende dag vertrekt, dan dient de luchtvaartmaatschappij voor passend onderdak te zorgen.
Indien de reden voor het missen van de aansluiting aan uzelf te wijten is, dan zult u uw aansluitende vlucht ter plaatse zelf om moeten boeken. De kosten die hiermee gepaard gaan, zijn dan wel voor uw eigen rekening.

Sinds februari 2004 bestaat er voor alle landen van de Europese Unie een wet die de rechten van de vliegtuigpassagiers beschermd in geval van vertraagde, omgeboekte, overboekte of geannuleerde vluchten. U heeft dan recht op een schadevergoeding tussen € 200 en € 400,- per persoon. Deze vergoeding is echter niet van toepassen als er sprake van overmacht is, zoals een natuurramp, aswolken als gevolg van vulkaanuitbarstingen, terreurdreigingen, stakingen en slechte weersomstandigheden.
Rodina Travel is niet aansprakelijk voor de eventuele extra kosten die als gevolg van de vertraging ontstaan, noch voor de gevolgen hiervan op het gebied van gemiste vakantie-uren en te late thuiskomst waardoor aanvullend openbaar vervoer niet meer mogelijk is of noodgedwongen een vrije dag moet worden opgenomen.

Indien u een reis- en/of annuleringsverzekering heeft afgesloten, raden wij u aan na te gaan of u in aanmerking komt voor vergoeding indien er sprake is van vertrekvertraging langer dan 8 uur. De reisverzekering geeft geen vergoeding voor een terugreisvertraging aangezien zij van mening zijn dat de vakantie ten einde is.

Minder validen

Als u een rolstoel wilt nemen op uw vakantie of als u een speciale begeleiding nodig heeft dan dient u dit bij boeking aan ons door te geven. Zo kunnen wij er voor zorgen dat de luchtvaartmaatschappij daar op voorbereid is, en dat u de juiste begeleiding op de luchthavens krijgt.

Zwangerschap

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij kunnen zwangere vrouwen over het algemeen tot 28ste week van hun zwangerschap gewoon vliegen, mits het om een zwangerschap zonder complicaties gaat. Vanaf de 28ste tot de 36ste week is reizen alleen mogelijk met een doktersverklaring. Deze verklaring moet binnen zeven dagen voor vertrek zijn uitgegeven. Voor alle luchtvaartmaatschappijen geldt dat zwangere vrouwen vanaf 36 weken niet meer aan boord worden geaccepteerd.

Reizen met kinderen en baby's

De luchtvaartmaatschappijen hanteren de volgende leeftijdsgrenzen:
Baby's: 0 tot 2 jaar (op de dag van terugkomst nog geen 2 jaar)
Kinderen: 2 tot 12 jaar (op de dag van vertrek nog geen 12 jaar)
Volwassenen: Vanaf 12 jaar

Kinderen hebben een eigen zitplaats en dezelfde rechten als volwassenen met betrekking tot bagage en handbagage. Baby's daar en tegen hebben geen eigen plaats in het vliegtuig en mogen minder bagage meenemen. De regels zijn per luchtvaartmaatschappij verschillen, maar over het algemeen hebben baby's recht op 10 kilo bagage. Buggy's, kinderwagens of maxicosi's (maximaal 1 per kind) kunnen gratis worden meegenomen en vallen binnen de bagagevrijdom voor baby's. Houdt er rekening mee dat op de Nederlandse luchthavens alleen lichtgewicht (ca. 5 kg), inklapbare paraplubuggy's kunnen worden meegenomen tot aan het vliegtuig. De buggy's worden bij het vliegtuig ingenomen om in het bagageruim te worden ingeladen. Overige kinderwagens en buggy's worden bij de check-in balie ingenomen.
Houdt u rekening mee dat wegens veiligheidsredenen 1 volwassenen met max. 1 baby mag reizen.
Kinderen boven 5 jaar kunnen soms allen reizen maar het is afhankelijk van de regels van de luchtvaartmaatschappij.

Huisdieren

De meeste luchtvaartmaatschappijen met uitzondering van de low-budgets accepteren huisdieren op hun vluchten. Deze kunnen meereizen in de cabine samen met de passagiers of als ruimbagage in een speciaal en geventileerd deel van het vliegtuig. Alleen kleine katten en honden van maximaal 5 kg, inclusief reistas of kennel, mogen mee in de cabine. Uw huisdier moet dan vervoerd worden in een harde kennel van maximaal 20 cm hoog of in een dierenreistas van maximaal 115 cm (afmetingen van de handbagage). Deze kunt u dan onder de stoel voor u plaatsen. Als het gewicht van dier en tas hoger is dan vijf kilo, dan moet uw huisdier in het bagageruim vervoerd worden. U dient hiervoor over een luchtwaardige kennel te beschikken. Huisdier en kennel mogen samen niet zwaarder zijn dan 75 kg. Als u uw met een dier wilt meereizen, dan dient u dit tot 3 dagen voor vertrek aan ons telefonisch door te geven. Houdt u er rekening mee dat wij slechts een beperkt aantal dieren per vlucht vervoerd mogen worden. Daarnaast dient uw huisdier over alle nodige reisdocumenten en inentingen te beschikken. Informeert u bij uw dierenarts naar de voorwaarden.
De kosten voor het vervoeren van huisdieren zijn per luchtvaartmaatschappij verschillend en variëren tussen € 7,- per kg tot € 100,- per enkele reis.

Beschadigde of vermiste bagage

Het kan soms voorkomen dat als u aankomt op uw bestemming constateert dat uw bagage beschadigd is of, nog erger, niet is aangekomen. Mocht dit u overkomen dat dient u gelijk een melding maken op de luchthaven van aankomst bij de balie afhandelaar van de luchtvaartmaatschappij waarmee u heeft gevlogen. U laat dan een rapport opmaken, zogenaamd P.I.R.-rapport (property irrigular rapport) waarmee u achteraf de schade kunt claimen. Meldt de schade vervolgens zo snel mogelijk bij uw reisverzekering. Indien uw koffer niet is gearriveerd op uw bestemming dan kunt u dit ook in het P.I.R. rapport aangeven. De afhandelaar zal u informeren hoe de verdere procedure is. Over het algemeen word vermiste bagage binnen een paar dagen teruggevonden. De kans op vermissing van uw bagage is bij vluchten met overstap groter, vooral als de eerste vlucht een vertraging oploopt. Uw koffer moet dan in een hele korte tijd van het ene naar het andere vliegtuig overgezet worden, wat soms gewoon niet meer mogelijk is. Uw bagage wordt dan op de eerst volgende vlucht van dezelfde luchtvaartmaatschappij gezet. Zodra uw bagage is gelokaliseerd zal de luchtvaartmaatschappij zorg dragen voor een spoedige aflevering van de bagage op het adres dat u hebt aangegeven in uw aangifte. U hoeft dus niet naar de luchthaven te komen.

Om het lokaliseren van uw vermiste bagage wat gemakkelijk te maken, adviseren wij u om bagagelabels/kofferlabels te gebruiken. Als u een pakketreis bij ons heeft geboekt ontvangt u deze standaard bij uw reispapieren. Heeft u een losse vlucht geboekt, dan krijgt u uw E-ticket per e-mail en heeft u daarom deze niet ontvangen. U kunt dan uw eigen labels maken en op uw bagage bevestigen, bagagelabels op de luchthaven bij de incheckbalie vragen of ons bellen of mailen zodat wij u deze alsnog kunnen toesturen. Het is ook verstandig om voor de zekerheid ook op de binnenkant van uw koffer uw naam en adres te vermelden een eventueel nog wat foto's van uw koffer en/of inhoud te maken.

Als u koffer niet aankomt op de eerste dag van uw reis/vakantie dan kunt u gelijk contact opnemen met uw reisverzekering, zodat u te horen krijgt wat de hoogte van de vergoeding is voor vertraagde of niet aangekomen bagage. U kunt dan nog kleren of andere persoonlijk benodigdheden kopen totdat uw koffer gevonden is en de kosten achteraf declareren bij uw verzekering.

Transfer

Als u bij ons een pakketreis heeft geboekt dan is de transfer (vervoer) van de luchthaven naar uw hotel en terug inbegrepen.
Onze vertegenwoordiger of de chauffeur staat op u te wachten in de aankomsthal en is te herkennen aan een bord met Rodina Travel of met uw achternaam erop. Informatie over uw terugreis krijgt u van onze hostess of bij de receptie van uw hotel.

Herbevestigen terugvlucht

Sommige luchtvaartmaatschappijen willen dat u uw terugvlucht herbevestigd. Eigenlijk gaat het hier niet echt om een herbevestigen maar meer om controleren of uw vliegtijden niet gewijzigd zijn. Vooral bij chartervluchten is dit erg belangrijk. Als u een pakketreis heeft geboekt dan krijgt u deze informatie van uw reisleiding of accommodatie. Heeft u een losse charter geboekt dan dient u uiterlijk 48 uur voor vertrek zelf contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of onze vertegenwoordiger in Bulgarije. Informatie hierover vindt u altijd in uw reispapieren en/of tickets.
Als u reist met een lijndienst dan is herbevestigen niet nodig. Wel is het aan te raden om altijd de actuele tijden de ochtend of avond voor vertrek te controleren op de website van de desbetreffende luchthaven.

Informatie over groepsrondreizen

Vakantie heeft voor iedereen een andere betekenis. Zo voelen sommigen zich pas op vakantie als ze dagenlang heerlijk op strand kunnen luieren en anderen pas als ze 's avonds doodop eindelijk op bed liggen, na een vermoeiende bergwandeling, zware kanotocht of elke andere adrenaline verhogende activiteit. Het is alleen jammer dat je dan heel veel van de cultuur en/of de natuur van het land mist. Wilt u na terugkomst van uw vakantie met een gerust hart kunnen vertellen dat u het "echte" Bulgarije gezien heeft, dan moet u er wat meer voor over hebben.
Een rondreis, individueel of in groepsverband, is de beste manier om kennis te maken met Bulgarije.
Houdt u van gezelligheid en van de aanwezigheid van medereizigers waarmee u dezelfde interesses kunt delen, dan kunt u het beste voor een groepsrondreis kiezen.

Wij hebben het hier echter niet over een reis waar u met 50 personen in een te klein busje zit, met een vast programma, waarvan niet afgeweken mag worden en waar de helft van de tijd besteed wordt aan het bij elkaar verzamelen van de verdwaalde groepsleden.
Onze rondreizen zijn daarom kleiner en persoonlijker.
U reist met een kleine groep mensen, die net als u, gekozen hebben om op een bijzondere wijze kennis te maken met Bulgarije. U bezoekt alle hoogtepunten van het land, maar treedt ook buiten de gebaande paden. U heeft een van tevoren samengestelde route, maar met ruimte voor eigen inbreng en voldoende individuele vrijheid. Daarnaast worden onze reizen begeleid door ervaren lokale reisleiders, die u met raad en daad terzijde staan. Ze kennen het land door en door en hebben er alles voor over om hun kennis en liefde voor Bulgarije aan u over te dragen.
Met de extra informatie hieronder hopen wij u een goede indruk te geven van onze rondreizen om zo de beste keus te maken.


Uit welke rondreizen kunt u kiezen?

Onze groepsrondreizen zijn ontwikkeld en samengesteld met en voor onze reizigers. Door elk jaar naar de ideeën en wensen van onze bestaande en nieuwe klanten te luisteren en deze samen met ons kennis en ervaring te combineren, rolt er altijd een nieuwere, betere versie van de reizen uit. Met als eindresultaat een aantal complete groepsrondreizen, die u op onze website kunt vinden.

Hoe is het vervoer naar en in Bulgarije?

Onze reizen zijn vlieg/bus reizen. Wij vliegen naar de hoofdstad Sofia met rechtstreekse vluchten van Bulgaria Air, de Bulgaarse luchtvaartmaatschappij en partner van KLM, met vertrek vanaf Amsterdam of Brussel Zaventem. Wilt u liever vanaf andere luchthavens vertrekken, informeer gerust bij ons naar de mogelijkheden. Een rechtstreekse vlucht naar Sofia duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten. In Bulgarije heeft de groep beschikking over een eigen bus met airco. Alleen bij aankomst en/of vertrek kunnen wij soms gebruik maken van aparte transferbussen, afhankelijk van hoeveel mensen een afwijkende vluchten hebben. Tijdens de rondreis zelf heeft u wel dezelfde bus met lokale chauffeur, die zeer ervaren en goed bekend is met het wegennet in Bulgarije. Hij maakt deel uit van het reisgezelschap en zal voor iedereen klaar staan.

Wat voor gids krijgen wij?

Al onze groepsreizen worden begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisleider/gids, die u met raad en daad terzijde zal staan tijdens de reis. Alle gidsen zijn gediplomeerd, zeer deskundig en hebben veel ervaring met begeleiden van groepen in Bulgarije. Ze kennen het land en de lokale gebruiken door en door en hebben er alles voor over om hun kennis en liefde voor Bulgarije aan u over te dragen. Bij uw reispapieren krijgt u de naam en het telefoonnummer van uw lokale gids. Hij/zij verwelkomt iedereen op de luchthaven van Sofia.

Hoe groot is de groep?

Om een reis te kunnen uitvoeren, is het nodig om minimaal aantal reizigers. Het minimum aantal personen is per reis verschillend, maar vaak is bij rondreizen die meer vertrekdata hebben per jaar minimaal 10 en bij de thema reizen met 1 vertrekdata minimaal 15 personen. Mocht dit aantal niet worden gehaald dan zullen wij er alles aan doen om u een passend alternatief te bieden uit ons eigen programma. In overleg met de rest van het reisgezelschap is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de reis door te laten gaan met een aangepast programma en/of tegen een kleine toeslag. Wij berichten u hierover uiterlijk 28 dagen voor vertrek en gaan wij samen met u alle geschikte alternatieven doornemen. Mocht u daar geen gebruik van willen maken, dan krijgt u uiteraard uw volledige reissom terug en een leuke korting voor uw volgende reis.

Wat is de groepssamenstelling?

Onze groepen bestaan meestal uit een goede mix van stellen, samenreizenden en alleengaande reizigers. Omdat de groepen relatief klein zijn en alles samen doen, vindt iedereen heel snel een aansluiting. Onze lokale gids zorgt dat elke reizigers voldoende aandacht krijgt en zich op gemak voelt. Als u meer specifieke informatie wenst over de samenstelling van de groep, zoals aantal ingeschreven reizigers, verhouding mannen en vrouwen, gemiddelde leeftijden etc., dan kunt u dit gerust bij ons opvragen.

Hoe zwaar zijn de rondreizen?

Iedereen die zich redelijk fit en gezond voelt, kan in principe gerust aan onze reizen deelnemen. Mensen met mobiliteitsbeperkingen die afhankelijk zijn van een rollator of een rolstoel, moeten echter rekening houden dat Bulgarije over geen rolstoelvriendelijke bestemming is. Hierdoor kunnen ze een deel van de bezienswaardigheden of uitstapjes onderweg niet bezoeken, omdat deze zodanig gelegen zijn of beschermd, dat er geen voorzieningen voor mindervalide personen aangebracht kunnen of mogen worden. Goede en comfortabele wandelschoenen en/of wandelstokken zijn altijd mooi meegenomen, omdat veel bezienswaardigheden in de bergen, de natuur of op een heuvel liggen en de looproutes er naartoe vaak van keien of stenen zijn. Mocht u een mobiliteitsbeperking hebben, in welke vorm dan ook, neem gerust contact met ons op en wij zullen met u alle opties bespreken.

Hoe zijn de overnachtingsaccommodaties?

Tijdens onze reizen verblijft de groep altijd in zeer comfortabele en sfeervolle accommodaties, die zorgvuldig door ons bezocht en geselecteerd zijn. In het binnenland verblijven wij meestal in leuke, kleinschalige landelijke hotels, waar u optimaal kunt genieten van het dorpsleven, het eten, de cultuur, de natuur en de gastvrije bevolking. In de steden kiezen wij goede middenklasse hotels, waar mogelijk, op loopafstand van het centrum en alle bezienswaardigheden. Bij uw reispapieren ontvangt u een hotellijst met foto's en beschrijvingen van de accommodaties. Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer met bad of douche en toilet. Niet alle hotels hebben een lift, maar er is altijd een kofferservice aanwezig. De meeste hotels hebben een airco of ventilator, behalve de hotels in de bergen waar dit niet nodig is. Heeft u een eenpersoonskamer geboekt, dan krijgt u gegarandeerd een volwaardige kamer voor uw alleen. Als u met meer dan 2 personen op een kamer wenst te overnachten dan is dit vrijwel in alle hotels mogelijk. Vraag ons naar de prijzen.

Hoe is het eten tijdens de reis?

Onze reizen zijn op basis van halfpension (ontbijt en diner). Het ontbijt wordt altijd in het hotel genuttigd. Afhankelijk van de groepsgrootte, is er bij een aantal hotels een ontbijtbuffet en bij andere een speciaal voor de groep samengesteld ontbijt. De diners gebruiken wij om en om. De ene keer bij het hotel, vooral als wij weten dat de keuken daar heel speciaal is, maar ook buiten het hotel op leuke bijzondere locaties. Onze reisleiding zal u ter plaatse daarover dagelijks informeren. In ieder geval zorgen wij altijd dat u aangenaam verrast wordt en dat u uitgebreid kennis kunt maken met de smakelijke Bulgaarse keuken. De lunches zijn op eigen gelegenheid en voor eigen rekening. Deze hebben wij bewust niet in het programma opgenomen, op advies van onze reizigers, die deze te uitgebreid en zwaar vonden. In Bulgarije is de lunch namelijk de hoofdmaaltijd voor de dag. Uw reisgids is uitstekend op de hoogte van de meest geschikte plekken en adressen voor een lunchpauze en zal dit ter plaatse altijd in overleg met de groep doen.

Mogen wij de reis verlengen of aanpassen?

Mocht u na de reis nog meer van Bulgarije willen zien, dan kunt u de reis zeker verlengen. U kunt bijvoorbeeld voor of na de reis nog een paar dagen in de mooie hoofdstad Sofia blijven of als u een wandel- en natuurliefhebber bent, in een van de mooie bergen en meren van Bulgarije. Of als u van zon, zee en strand houdt, kunt u nog naar de Zwarte Zeekust gaan voor een heerlijke strandvakantie. U kunt dit voordat u boekt aan ons doorgeven en wij zullen u vrijblijvend de prijzen en mogelijkheden toesturen.

Ik wil een privé rondreis, kan dit?

Wilt u een van onze rondreizen met eigen groep, familie, vrienden of kennissen maken, en op afwijkende reisdata, dan is dit gewoon mogelijk. Informeer gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden en prijzen.

Complete reizen voor complete prijzen!

In tegenstelling tot vele andere reisorganisaties, hebben wij gekozen om de prijzen voor onze rondreizen zo compleet mogelijk te houden. Bij ons zijn alle excursies en entreegelden inbegrepen, net als alle belastingen en zelfs onze reserveringskosten. Daarnaast garanderen wij u, dat nadat u al gereserveerd heeft, wij de prijzen nooit zullen verhogen, ook niet als gevolg van inflatie, prijsstijgingen, valutaschommelingen en/of veranderingen in luchthavenbelastingen, vliegtax, brandstofheffingen of BTW wijzigingen.

Wij zijn om. Hoe kunnen wij de reis boeken?

Al onze rondreizen kunt u gewoon on-line boeken, maar heeft u liever persoonlijk contact, dan kunt u ons altijd bellen of mailen. Wij vinden het leuk om alvast kennis met u te maken. Heeft u informatie per post opgevraagd, dan krijgt u ook een inschrijfformulier die u terug kunt sturen of mailen.

Wanneer krijgen wij onze reispapieren?

Ongeveer twee weken voor vertrek ontvangt u de reisbescheiden met de volledige reisbeschrijving, deelnemerslijst, adressenlijst van de hotels en alle nodige informatie over de reis en over Bulgarije zelf. Mocht u tussentijds vragen hebben over de reis of over Bulgarije, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Overige informatie

Algemene informatie over Bulgarije: Algemene informatie.

Praktische informatie over Bulgarije: Praktische informatie.

Wij adviseren u voordat u definitief boekt om onze Algemene Voorwaarden door te nemen. Daar vindt u onder andere alle informatie omtrent prijzen, betaling, wijzigen en/of annuleren van uw reis.

Tot ziens in Bulgarije!

}