Onze gidsen
Tijdens de rondreizen bent u in goede handen bij een van onze ervaren Nederlandssprekende gidsen die het land, de geschiedenis en alle lokale gebruiken zo goed kennen dat zij vaak door onze reizigers voor de grap "lopende encyclopedieën" worden genoemd. Maar ze zijn vooral erg leuk, vriendelijk, sociaal, gezellig en super enthousiast.
Ze hebben oog voor details, kunnen snel schakelen en problemen zo snel en onopvallend oplossen dat niemand zal merken dat er iets aan de hand is geweest. Ze hebben passie voor hun beroep, nemen alle zorgen uit handen en houden gewoon van mensen еn van hun beroep.


Uw lokale Nederlandssprekende gidsen stellen zich graag persoonlijk aan u voor!

Kaloyan Velikov

Als kind heb ik veel door Bulgarije gereisd, al wist ik toen nog niet dat 'reizen' mijn beroep zou worden...
Na mijn tweede studiejaar Toegepaste taalkunde aan de Universiteit in Veliko Tarnovo, ging ik in de zomer van 2001 naar Albena, een prachtige badplaats aan de Zwarte zee kust, waar ik al een paar maanden in mijn schooljaren had gewerkt en voor de eerste keer in contact met de Nederlandse taal was gekomen. Daar maakte ik kennis met de kunst van het gidsen en dit was liefde op het eerste gezicht. De mogelijkheid om de mooiste plekken in Bulgarije te laten zien en over de interessante geschiedenis van mijn land te vertellen in een taal waarvan ik zo veel van hou, was en blijft voor mij als taal- en (kunst)geschiedenisliefhebber een geweldige belevenis!
Sindsdien doe ik dit ieder jaar, vanaf 2006 ook naast mijn werk als docent Nederlands.

In de laatste twee decennia heb ik al meer dan 170 rondreizen gedaan, talrijke dagelijkse excursies gegidst en honderden Nederlandse en Belgische vakantiegangers begeleid.
Mijn passie zijn de Thracische goudschatten en cultuur, de Rooms-Byzantijnse architectuur, de oude orthodoxe kerken en de geweldige muurschilderingen erin, de magische Bulgaarse volksmuziek en dansen, de prachtige natuur in de bergen, maar ook de kleine folklore restaurantjes met de typische lokale gerechten, de oude tradities en gebruiken die zo goed op het platteland bewaard zijn. Dit alles wil ik met iedereen meedelen!

"Ik nodig u van harte uit om naar Bulgarije te komen en met mij mijn 'rodina' (vaderland) te leren kennen!"


Maria Zaharieva

Ik ben geboren en getogen in de mooie hoofdstad van Bulgarije; Sofia. Vanaf mijn jeugd ben ik gefascineerd geweest door vreemde talen en culturen en wist vrij vroeg dat ik in het toerisme wou gaan werken. Het leek me geweldig om gasten uit andere landen te ontmoeten en door mijn stad en door Bulgarije te rondleiden. Na mijn middelbare opleiding heb ik daarom geprobeerd om Toerisme te gaan studeren, maar in de tijd van het Communistische regime, was dit niet voor iedereen weggelegd. Het was immers verboden om contacten te onderhouden met het kapitalistische Westen en werken als gids, betekende dat je eerst door een strenge selectie en veiligheidscontrole moest zien te komen van de partij. Ik heb het examen gedaan maar werd niet toegelaten, omdat ik niet in slaagde om alle kwaliteiten, opleidingen en titels van onze geliefde partijleider Todor Zhivkov in de juiste volgorde op te noemen. Ik vertel dit verhaal vaak aan de toeristen en jongere collega's en weet hoe absurd het klinkt, maar dit was de harde realiteit achter het IJzeren Gordijn. Alles wat met het Westen te maken had, was een taboe en alleen de partijfunctionarissen, hun kinderen en protegés kregen de leukste banen. Ik heb toen een totaal andere studierichting gekozen - namelijk Binnenhuisarchitectuur, een 5 jarige opleiding die ik met veel plezier heb afgerond.

Gelukkig viel kort daarna de muur en kreeg ik opnieuw de kans om terug te keren naar mijn geliefde studie Toerisme. Dit keer werd ik toegelaten en ging nog 2 jaar extra doorstuderen aan de Universiteit van Sofia. Tijdens deze studie heb ik de verschillende aspecten van het vak mogen leren en heb daarnaast nog diploma's behaald voor berg- en wandelgids en skileraar. Ik kon niet wachten om te beginnen met werken.
Inmiddels werk ik al 20 jaar onafgebroken met toeristen. In de beginperiode werkte ik vaak aan de Zwarte Zeekust maar de laatste 15 jaar ben ik puur met rondreizen bezig. Daar ligt toch mijn passie. In de winter kan ik mijn andere hobby uitoefenen, namelijk skiën. Daarom werkte ik bijna 15 jaar als skileraar in Oostenrijk en tussendoor ook in de Bulgaarse skioorden Borovets, Bansko en Pamporovo. In het laatste skioord kwam ik in contact met de Nederlandse toeristen en besloot om Nederlands te gaan leren. Ik ging toen een intensieve taalopleiding volgen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werd snel verliefd op de taal en de mensen. Ik hou er nog steeds van en geniet daarom elke dag van mijn werk en van het contact met mijn reizigers uit Nederland en België.

Ik ben trots en dankbaar dat ik de kans heb om mijn land te laten zien, zoals het echt is met alle goede en soms wat minder goede kanten. Ik word altijd enorm blij en gelukkig wanneer ik zie hoe mijn reizigers met volle teugen genieten van de reis en van hun vakantie, wanneer ze lachen en dansen en stukje bij beetje Bulgarije in hun hart sluiten.
Maar ook van hun betrokkenheid, behulpzaamheid en respect naar de lokale mensen, of als ze diep geraakt worden door mijn verhaal over iets lastige onderwerpen zoals de problematiek met de vele zwerfdieren waarmee mijn land worstelt. Daar heb ik mijn tweede passie van gemaakt. Ik zet me daarom elke dag in voor het welzijn van deze dieren, vecht voor het oplossen van dit probleem en heb als missie en doel: Bulgarije zonder dierenleed en een warm huis voor alle straatdieren.

Ik neem u graag mee op een spannende reis door de rijke en boeiende geschiedenis van Bulgarije en door het prachtige natuurschoon. Wanneer ik mijn groepen ontvang op de luchthaven, weet ik dat er voor iedereen een nieuw boek opengaat, dat wij de komende dagen samen gaan schrijven en invullen met vele nieuwe indrukken. En wanneer de dag aanbreekt om naar huis te gaat, sluiten wij tevreden het boek vol prachtige herinneringen en dierbare vriendschappen en neemt u een stukje Bulgarije terug naar huis.

"Laten wij samen aan een nieuwe boek beginnen en ik zie u graag in mijn Bulgarije!"


Stefka Lambreva

Als kind droomde ik van om lerares te worden, maar later vond ik reizen en vreemde talen leren veel leuker. Ik kwam per toeval in aanraking met voor mij de leukste baan ter wereld; dat van de reisgids. Ik studeerde aan de Universiteit van Veliko Tarnovo en zocht een mogelijkheid om mijn talen, waaronder Nederlands, te kunnen oefenen en gebruiken. Daarom ging ik in de zomermaanden werken aan de kust als gids. Ik kreeg de gelegenheid om veel door mijn eigen land te reizen, nieuwe plekken te ontdekken om daarna de kennis met mijn reizigers te delen. Nederlands leren was in het begin een echte uitdaging, maar daar hou ik juist van. Ik vond de taal zo leuk en geloofde erin dat het me geluk zou brengen, wat uiteindelijk ook gebeurde. Dankzij de Nederlandse taal kan ik doen wat ik zo leuk vind en mag mijn droombaan uitoefenen. Maar het meest belangrijke is dat ik hierdoor vele nieuwe vrienden heb gevonden die ik anders nooit had ontmoet. Naast Nederlands spreek ik ook andere talen waaronder Duits maar al ik mag kiezen, dan geef ik nog steeds de voorkeur om Nederlandse en Belgische groepen te begeleiden. Niet alleen vanwege de taal zelf maar ook vanwege de mensen, zo oprecht geïnteresseerd, erg betrokken, spontaan en altijd respectvol. Ik vertel ze graag van alles en nog wat over mijn land en het geeft me een enorme voldoening als ik merk dat de reizigers met interesse naar mijn verhaal luisteren. Ik begeleid soms Vlaamse en soms Nederlandse groepen en vaak ook gemengd, wat extra leuk en uitdagend voor mij is. Zo kan ik de taal steeds beter leren met al zijn verschillen, overeenkomsten en grappige versprekingen. Uiteraard leren ze van mij ook veel nieuwe dingen over Bulgarije, niet alleen over de eeuwenoude geschiedenis en de prachtige natuur, maar ook over de Bulgaarse keuken, de lokale tradities en de folklore. En ik pak elke gelegenheid aan om mijn andere hobby en passie met mijn reizigers te delen, namelijk het volksdansen.

"Kom snel naar Bulgarije en ik neem u mee op een prachtige reisavontuur door mijn mooie land!"