Omdat Bulgarije alle ingrediënten heeft voor een onvergetelijke vakantie!

Van alle landen van de Europese unie is Bulgarije vrijwel het meest mysterieuze en onbekende.
Misschien wordt het niet voor niets 'het best bewaarde geheim van Europa' genoemd.
De prachtige zandstranden en het warme water van de Zwarte Zee in combinatie met tal van leuke badplaatsen en hotels met uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en veel faciliteiten maken Bulgarije tot één van de favoriete zon, zee en strand vakantiebestemmingen van de Europeanen.
In de wintermaanden zijn het juist de Bulgaarse bergen en skioorden die aantrekkingskracht uitoefenen op de wintersportliefhebbers.
Maar het land heeft nog veel meer te bieden. De laatste jaren verschuift de aandacht langzaam maar zeker naar het mooie binnenland van Bulgarije.
Met zijn verborgen natuurschoon, pittoreske dorpjes, authentieke stadjes, prachtige kloosters en rijke culturele erfgoed biedt het land eindeloze mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie.
Door de onweerstaanbare combinatie van zon, zee, strand, bergen, cultuur, vriendelijke bevolking en mediterraan klimaat,
is Bulgarije ongetwijfeld één van de meest verrassende vakantiebestemmingen van Europa.
Wij hopen u te kunnen verwelkomen in Bulgarije, het land van de onbegrensde mogelijkheden, een land vol verrassingen, rijke geschiedenis, bonte mengeling van culturen, ongerepte natuur, fraaie landschappen, kilometerslange zandstranden, rustieke dorpjes en vooral een ongelofelijk gastvrije bevolking.

Wij wensen u alvast een goede reis en een bijzondere vakantiebelevenis!

Bulgarije in het kort

Ligging

Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa, op het Balkan schiereiland en heeft een landoppervlakte van bijna 111.000 km2, circa 2,7 keer zo groot als Nederland. In het westen grenst Bulgarije aan Macedonië en Servië, in het zuidwesten aan Griekenland en in het zuidoosten aan het Europese deel van Turkije. Het land heeft nog twee watergrenzen: de noordelijke grens met Roemenië wordt over een afstand van circa 425 km gevormd door de Donau en de oostelijke grens door de 378 km lange kuststrook van de Zwarte Zee.

Landschap en natuur

Bulgarije heeft een zeer gevarieerd landschap en een schitterende natuur. Hoge, ruige bergketens wisselen ongerepte en eeuwenoude bossen af, maar er zijn ook eindeloze vlaktes en valleien met vruchtbare landbouwakkers, wijngaarden en kleurige zonnebloemvelden. De Zwarte Zeekust is niet alleen bekend vanwege zijn lange, brede zandstranden maar ook vooral om zijn diversiteit aan natuurschoon, indrukwekkende kliffen, rotspartijen en schitterende, moerasachtige riviermondingen.

Beste reistijd

De beste tijd om Bulgarije te bezoeken is sterk afhankelijk van het type vakantie dat u in gedachten heeft. Als u in het binnenland wilt rondreizen om steden en bezienswaardigheden te bezoeken, dan zijn de maanden april, mei, juni, september en oktober het beste. Als u in de bergen wilt wandelen, dan zijn de maanden juni tot en met september het meest geschikt.

Komt u voor een strandvakantie? Het zomerseizoen aan de kust begint officieel eind mei en eindigt begin oktober. De maanden juli en augustus zijn het drukst en het warmst. Wilt u in Bulgarije skiën, dan kan dit van december tot april. 

Klimaat

Bulgarije heeft over het algemeen een karakteristiek Midden-Europees landklimaat, dat beïnvloedt wordt door het Balkan gebergte en de Zwarte Zee. Noord Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkan gebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoont dichter bij Griekenland steeds meer mediterrane trekjes.
De gemiddelde dagtemperaturen in het binnenland liggen tussen mei en september rond de 24°C.
In de maand mei lopen de temperaturen al vaak op tot boven de 20°C en stijgen daarna door tot rond de 24°C in juni. Van de drie zomermaanden juli, augustus en september zijn de eerste twee duidelijk het warmst. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 26 á 27°C. Maar september is met een temperatuur van gemiddeld 22°C ook nog aangenaam.
Langs de Zwarte Zeekust lopen de temperaturen in de maanden juli en augustus tegen de 30°C. Gelukkig zorgt de zeewind dan voor wat verkoeling en worden de nachten geregeld door een onweersbuitje opgefrist. Over het algemeen is het noordelijk gedeelte van de kust ongeveer 2°C koeler dan de kust in het zuiden. Doordat de Zwarte Zee een vrijwel gesloten zee is kan de watertemperatuur in de zomer stijgen tot 28°C.

's Winters ligt de temperatuur gemiddeld tussen -4°C en 6°C. De neerslag bedraagt gemiddeld 600 mm per jaar, in de bergen 1000 mm per jaar, vaak in de vorm van sneeuw. Zo kan er in de bergen geskied worden. Op de hoogste toppen blijft de sneeuw tot juni liggen.

Geschiedenis

Volgens archeologische vondsten werd Bulgarije al in 5500 v.Chr. bewoond door neolithische mensen. Daarna hebben veel oude beschavingen hun sporen hier achtergelaten.
De oudste civilisatie die tussen de 5de en de 1ste eeuw v.Chr. aan de territoria van huidig Bulgarije heeft geleefd, zijn de Thraciërs. Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus en de slavenkoning Spartacus. De sporen van deze eerste bewoners van Bulgarije zijn tot op de dag van vandaag vrijwel overal in Bulgarije aanwezig en er worden nog steeds nieuwe, indrukwekkende vondsten gedaan.
De Thraciërs werden vanaf de 2de eeuw v.Chr. langzaam verdreven van dit gebied, eerst door de Macedoniërs en later door de Romeinen die op hun buurt ook hun eigen cultuur hebben meegebracht. Vooral de Romeinen bouwden veel wegen, steden, theaters en badhuizen en maakten van de bestaande Thracische steden echte metropolen. Met name de steden Serdika (Sofia) en Trimontium (Plovdiv) werden zeer invloedrijk.

De welvaart van de Romeinen werd echter steeds meer bedreigd door invasies van barbaarse stammen die de Romeinen uiteindelijk uit dit gebied hebben weten te verdrijven. Het rijk viel uiteen wat leidde tot het ontstaan van het Byzantijnse rijk met Constantinopol (huidig Instanboel) als hoofdstad. In deze periode van volksverhuizingen en machtsvertoon werd Bulgarije gesticht in het jaar 681 door het samenvoegen van een groep Slavische en een groep Nomadische stammen.

Cultureel erfgoed en UNESCO

Bulgarije heeft een prominent plekje gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en staat naast meer dan driehonderd andere plaatsen met een groot historisch, cultureel en natuurlijk belang, die door deze organisatie al jaren beschermd wordt, zodat ze voor het nageslacht bewaard kunnen blijven.

Hieronder een lijst van de 9 Bulgaarse vermeldingen:

- Het Rila klooster, de grootste trekpleister gelegen op 1140 m hoogte, opgericht in 946.
- Oud-Nessebar, gelegen op een prachtig rotsschiereiland in de Zwarte Zee.
- De Boyana kerk, een middeleeuws kerkje uit de 11de eeuw, gelegen vlakbij Sofia.
- De Thracische graftombe van Kazanlàk dateert uit de 4de eeuw v.Chr.
- Het Ivanovo rotsklooster, een bijzonder kloostercomplex, vlakbij Ruse.
- De Thracische graftombe van Sveshtari uit de 3de eeuw v.Chr. en een uniek voorbeeld van Thracische bouwkunst.
- De ruiter van Madara, een groot reliëf van een levensechte paardrijder, uitgehakt in een rots op 23 m hoogte.
- Het Pirin nationaal park in het Pirin gebergte is een natuurgebied van 27.400 ha op een hoogte van 1000-2900 m.
- Het Natuurreservaat Srebarna aan de Donau, broedplaats van meer dan 160 zeldzame vogelsoorten.

Naast deze vermeldingen staan er ook tiental andere monumenten op de kandidaat-lijst van UNESCO met o.a. de prachtige stad Plovdiv, het mooie Bachkovo klooster, de indrukwekkende rotsen van Belogradchik, de Magura grot met prehistorische muurtekeningen, het kleinste stadje van Bulgarije: Melnik en het vlakbij gelegen Rozhen klooster een aantal nieuw ontdekte Thracische tombes en vele natuurfenomenen.

De Bulgaarse keuken

Bulgarije heeft een heel eigen keuken met invloeden van de omliggende Balkan landen. De keuken is zeer gevarieerd en bestaat uit verse, gekookte, gegrilde of ovengerechten. Het eten is voor de Bulgaren een feest en daarom wordt er veel tijd aan besteed. De gerechten moeten altijd zelfgemaakt zijn en bij voorkeur van verse en ecologische producten. Wat de Bulgaarse keuken nog leuker maakt, is dat elke regio in Bulgarije zijn eigen streekgerechten heeft die u nergens anders kunt proeven. De Bulgaren zijn echte levensgenieters. Ze nemen uitgebreid de tijd om hun maaltijden te nuttigen en kunnen urenlang aan tafel zitten. Ze eten 2x warm per dag: 's middags en ‘s avonds maar ook het ontbijt bestaat vaak uit warme zoete en hartige deegwaren of zoete pasta gerechten met eieren en melk. De Bulgaren zijn ook dol op soepen, maar eten deze vooral 's middags bij de lunch. Ook eten ze altijd brood bij de warme maaltijden. Waar ze het meest dol op zijn, zijn de salades. Vooral van verse groenten, aardappelen, maar soms ook in combinatie met sausjes en yoghurt. Een aantal traditionele Bulgaarse gerechten die u zeker moet proberen zijn Shopska salade, koude komkommersoep, Kufteta, Kebabcheta, Kavarma, en de vele deeggerechten zoals Banitsa of Mekitsa. En niet te vergeten de lekkere Bulgaarse wijnen en de traditionele, lokale sterke drank - Rakia.