12-daagse kennismaking groepsrondreis BELEEF Bulgarije

Eerste kennismaking met Bulgarije

Tsarenstad Veliko Tarnovo Openluchtmuseum Etara Plovdiv Culturele hoofdstad Rila klooster (UNESCO)
 • Tsarenstad Veliko Tarnovo
 • Openluchtmuseum Etara
 • Plovdiv Culturele hoofdstad
 • Rila klooster (UNESCO)
Bekijk foto's

Wat heeft deze reis te bieden?

Deze rondreis met diverse vertrekdata, brengt u langs de ontelbare culturele bezienswaardigheden van Bulgarije zoals prachtige kloosters, historische steden en oude Thracische, Byzantijnse en Romeinse opgravingen, maar ook langs hoge bergen, adembenemende landschappen en schilderachtige dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. U komt zo dicht mogelijk bij de lokale bevolking en hun authentieke tradities. De reis begint in het kleurrijke bergstadje Koprivshtitsa, gaat dan naar de tsarenstad Veliko Tarnovo, waar u oog in oog staat met de rijkdom van de middeleeuwen om vervolgens via de vallei van de Thracische koningen aan te komen in de mooie stad Plovdiv - de culturele hoofdstad van Europa voor 2019. Een bezoek aan het wereldberoemde Rila klooster en natuurlijk aan de bruisende hoofdstad Sofia, mogen uiteraard niet ontbreken.

De perfecte manier om uitgebreid te genieten van het verrassende en gastvrije Bulgarije!

HOOGTEPUNTEN RONDREIS BELEEF BULGARIJE

  Schilderachtig Koprivshtitsa   De Tsarenstad Veliko Tarnovo
  Openluchtmuseum Etara   Thracische Tombe (UNESCO)
  Plovdiv - Culturele hoofdstad 2019   Bezoek en eten bij lokale mensen
  Bansko en Pirin gebergte   Schilderachtig stadje Melnik
  Het mooie Rila klooster (UNESCO)   Sofia - de hoofdstad van Bulgarije

12-daagse kennismaking groepsrondreis BELEEF Bulgarije 12 dagen - halfpension

meerdere vertrekdata

Korte omschrijving van de route:

Vlucht:Aankomst in Sofia
Dag 1:Sofia - Koprivshtitsa ca. 130 km
Dag 2:Koprivshtitsa - Troyan - Veliko Tarnovo ca. 195 km
Dag 3:Veliko Tarnovo - Arbanassi - Veliko Tarnovo ca. 90 km
Dag 4:Veliko Tarnovo - Etara - Shipka - Kazanlak ca. 100 km
Dag 5:Kazanlak - Stara Zagora - Bachkovo - Plovdiv ca.180 km
Dag 6:Plovdiv stad: Antiek en eeuwig
Dag 7:Plovdiv - Avramovo - Belitsa - Bansko ca. 180 km
Dag 8:Bansko en omgeving ca. 60 km
Dag 9:Bansko - Kovachevitsa - Rozhen - Melnik ca. 160 km
Dag 10:Melnik - Rila klooster - Sofia 250 km
Dag 11:Sofia en omgeving ca. 20 km
Dag 12:Sofia - luchthaven ca. 15 km

de route van dag tot dag


 • Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2

  Aankomst in Sofia

  Na een rechtstreekse vlucht van nog geen 3 uur komt u rond de middag aan op de luchthaven van Sofia.

 • Overnachting in Koprivshtitsa
  Overnachting in Koprivshtitsa
  Overnachting in Koprivshtitsa
  Overnachting in Koprivshtitsa

  Sofia - Koprivshtitsa

  Na een rechtstreekse vlucht van nog geen 3 uur komt u rond de middag aan op de luchthaven van Sofia. Hier wordt u opgehaald door uw Nederlands sprekende gids.

  Wij vertrekken daarna richting Koprivshtitsa, het meest kleurrijke bergstadje van Bulgarije. Koprivshtitsa bevindt zich in het hart van het Sredna Gora gebergte op 950 meter boven de zeespiegel waardoor het tot een van de hoogst gelegen plaatsen van het land behoort. Daarnaast heeft de stad een belangrijke historische rol gespeeld bij de bevrijding van Bulgarije van de Ottomaanse bezetters. Hier werd in april 1876 het eerste schot gelost en daarmee de aanzet gegeven aan de grootste opstand tegen de 500 jaar Ottomaanse overheersing dat uiteindelijk tot de vrijheid van Bulgarije heeft geleid.
  Juist hierdoor maar ook vanwege de bijzondere sfeer en de goed bewaarde schilderachtige oude huizen van de tijd van de nationale wedergeboorte, is de hele stad tot een openluchtmuseum verklaard en wordt druk bezocht door zowel Bulgaren als vele buitenlanders.

  Overnachting: Koprivshtitsa
  Verblijf: 1 nacht
  Maaltijden: welkomst diner en ontbijt

 • Overnachting in Veliko Tarnovo
  Overnachting in Veliko Tarnovo
  Overnachting in Veliko Tarnovo

  Koprivshtitsa - Troyan - Veliko Tarnovo

  Na het ontbijt maken wij een wandeling door het kleurrijke, historische centrum van Koprivshtitsa en bezoeken enkele van de prachtig beschilderde oude huizen, die omgebouwd zijn tot musea, om zo veel over het verleden van de stad en haar rol bij de bevrijding van Bulgarije te leren.

  Daarna gaan wij via de hoogste bergpas van Bulgarije - Beklemeto - richting Troyan. Op het hoogste punt van de pas, staat een communistisch monument in de vorm van een Ark - een Vrijheidsbeeld - ter nagedachtenis van de gesneuvelde Russische soldaten, tijdens de gevechten met het Ottomaanse leger en de bevrijding van Bulgarije in 1878.
  Dit monument is echter door de communisten neergezet om de vermeende "bevrijding" van Bulgarije na de 2de wereldoorlog in 1944 te eren en vooral het begin van het Communistische regime. Dit soort monumenten, die de macht van de Communistische partij en Rusland vertonen, zult u veel onderweg tegenkomen. Boven op de pas, bij helder weer, heeft u wel een prachtig uitzicht over het Balkan gebergte.

  Vlakbij Troyan gaan wij het gelijknamige klooster bezoeken met een intieme binnenplaats en houten balkons vol bloemen. Dit is een van de mooiste kloosters van het land, dat bekend staat om de schitterende fresco's en de wonderbaarlijke icoon van de Heilige maagd met drie handen, die volgens gelovigen geluk en gezondheid brengt.
  In de namiddag komen wij aan in de Tsarenstad Veliko Tarnovo, waar wij de volgende 2 nachten gaan verblijven.

  Overnachting: Veliko Tarnovo
  Verblijf: 2 nachten
  Maaltijden: ontbijt en diner

 • Veliko Tarnovo en omgeving
  Veliko Tarnovo en omgeving
  Veliko Tarnovo en omgeving

  Veliko Tarnovo - Arbanassi - Veliko Tarnovo

  Na het ontbijt besteden wij aandacht aan Veliko Tarnovo, die van de 12de tot 14de eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk was en tegenwoordig als een van de meest fascinerende plekken van het land wordt beschouwd.
  Het is een van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven.
  Wij beginnen met een bezoek aan het juweel van Tarnovo - de ruïnes van de oude vestiging Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringt door de oevers van het Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden wij in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten.

  Vervolgens wandelen wij verder door smalle straatjes, langs oude kerken en gebouwen en bewonderen de prachtig gelegen stenen huizen, trapsgewijs gebouwd op de heuvels van de stad.
  In de oude ambachtsstraat "Samovodska charshia", genieten wij van de kleurrijke en authentieke huizen, ambachtswerkplaatsen en gezellige souvenirwinkeltjes.

  's Middags verlaten wij Veliko Tarnovo en gaan naar het vlakbij gelegen Arbanassi.
  Dit museumdorp ligt prachtig op een hoog plateau en biedt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Het stadje was in de 17de en de 18de eeuw een van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog goed zichtbaar.
  Na de lunch bezoeken wij onder andere het indrukwekkende, half in de grond gebouwde kerkje "De geboorte van Christus" uit de 17de eeuw en het Konstantsaliev huis, een van de grootste en oudste koopmanshuizen van toentertijd, die nu als museum worden gebruikt. Hier gaan wij 300 jaar terug in de tijd om kennis te maken met het spannende leven van de rijke handelaren uit Arbanassi.

  Overnachting: Veliko Tarnovo
  Maaltijden: ontbijt

 • Overnachting in Kazanlak
  Overnachting in Kazanlak
  Overnachting in Kazanlak

  Veliko Tarnovo - Etara - Shipka - Kazanlak

  Vandaag verlaten wij Veliko Tarnovo om de omgeving verder te verkennen. Deze regio heeft een rijk cultureel erfgoed en staat bekend om de vele kloosters, authentieke dorpjes en de prachtige natuur.

  Wij beginnen met een bezoek aan het Nationaal openluchtmuseum Etara, waar wij eventjes oog in oog komen te staan met het verleden.
  In de exact nagebouwde werkplaatsen, met authentieke en alleen door waterkracht aangedreven werktuigen, worden onder het toezien van de bezoekers diverse oude ambachten gedemonstreerd. Hier kunnen wij het vakmanschap bewonderen van o.a. een zilversmid, een iconenschilder, pottenbakker en een houtsnijder.

  Wij vervolgen onze reis en steken het Balkan gebergte over via de belangrijke bergpas Shipka, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag plaats van de bevrijdingsoorlog, waar veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger. Om hen te eren is op de hoogste punt van de pas een indrukwekkend monument neergezet.

  Iets later, als wij de pas hebben overgestoken, zullen wij een gedenkteken bezoeken gewijd aan deze helden - de kerk "De geboorte van Christus", ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster.
  De kerk werd in het jaar 1902 gebouwd op een heuvel vlakbij het dorpje Shipka, in de stijl van de Russische kerken uit de 17de eeuw. Bij de kerk hoort ook een 53 meter hoge kloktoren met 17 klokken, waarvan de zwaarste bijna 12 ton weegt. Deze klokken zijn gegoten van de kogel- en kanonhulzen die achtergebleven zijn op het slagveld bij de Shipka pas. Zowel van buiten als van binnen is de kerk indrukwekkend. De schilderingen en de iconen zijn adembenemend.

  Vandaag maken wij kennis met een van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa - de Thraciërs, die vermoedelijk al meer dan 6000 jaar geleden zich in Europa hebben gevestigd, exact waar huidig Bulgarije is. Maar pas vanaf de 5de eeuw v.Chr. verscheen er voor het eerst informatie over deze bijzondere hoogontwikkelde samenleving.
  Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus, de god Dionysius van de wijn en de slavenkoning Spartacus.

  In de afgelopen decennia zijn op verschillende plekken in heel het land vele Thracische schatten met fabelachtig mooie gouden of zilveren voorwerpen en sieraden gevonden, vele malen groter dan die van Toetanchamon.
  Bulgarije en vooral de regio rondom Kazanlak is letterlijk bezaaid met duizenden grafheuvels waar Thracische koningen en edelen in begraven liggen. Vandaar dat deze vallei bekend staat als het Dal van de Thracische koningen.
  De Thraciërs geloofden in het leven na de dood en maakten van de begrafenis een echt feest. De tombes werden gebouwd van grote stenen blokken, rijkelijk versierd met prachtige tekeningen en fresco's en daarna volgestopt met gouden en zilveren sierraden en voorwerpen, die de overledene kon gebruiken tijdens zijn reis naar het hiernamaals. Een tiental van deze tombes zijn uitgegraven en een paar zijn open voor publiek.
  In Kazanlak brengen wij een bezoek aan de replica van de indrukwekkende graftombe van Kazanlak, opgenomen in de erfgoed lijst van UNESCO. Wij bewonderen hier de bijzonder goed bewaarde fresco's, die een licht werpen op Thracische rituelen en gebruiken.

  Overnachting: Kazanlak
  Verblijf: 1 nacht
  Maaltijden: ontbijt en diner

 • Overnachting in Plovdiv
  Overnachting in Plovdiv
  Overnachting in Plovdiv

  Kazanlak - Stara Zagora - Bachkovo - Plovdiv

  Wij verlaten Kazanlak en gaan richting de mooie stad Stara Zagora.
  Een stad met een gezellig centrum met veel lindebomen. In het voorjaar ruikt de hele stad naar de lindebloesems.

  De stad is bekend om de 8000 jaar oude neolithische opgravingen en de ruïnes van de Romeinse nederzetting Augusta Trayana, in het centrum van de stad.
  De route voert ons verder in zuidelijke richting het Rodopi gebergte en Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije.
  Voordat wij de stad bereiken, maken wij een omweg naar Bachkovo, waar wij het beroemde Bachkovo klooster gaan bezoeken, een van de oudste kloosters van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord.
  Het in 1083 gestichte klooster ligt aan de voet van het Rodopi gebergte en staat bekend om zijn rijke collectie oude manuscripten, goed bewaarde fresco's en prachtige iconen van bekende Bulgaarse schilders. Wat het klooster nog bijzonder maakt, is de fraaie architectuur met twee mooie binnenplaatsen, elk met een eigen kerk. Sinds 1984 staat het klooster op de kandidaat-lijst van UNESCO werelderfgoed. Voordat wij bij het klooster aankomen, moeten wij eerst langs de vele verleidelijke, kleurrijke marktkraampjes met souvenirs, jam, honing, kruiden en allerlei lekkernijen. Uiteraard zullen wij nog vrije tijd hebben om inkopen te doen of gewoon te genieten van deze vrolijke taferelen.

  Aan het eind van de middag komen wij aan in Plovdiv, volgens velen de mooiste stad van het land.

  Overnachting: Plovdiv
  Verblijf: 2 nachten
  Maaltijden: ontbijt en diner

 • Plovdiv en omgeving
  Plovdiv en omgeving
  Plovdiv en omgeving

  Plovdiv stad: Antiek en eeuwig

  Vandaag staat Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije geheel in de belangstelling. Gesticht al meer dan 8000 jaar geleden, behoort Plovdiv tot een van de oudste steden van Europa en ademt nog steeds de sfeer van het verleden. Hier vindt u sporen van vrijwel de gehele Bulgaarse maar ook Europese geschiedenis en dat op loopafstand van elkaar.
  Naast het hoge historische gehalte, heeft Plovdiv ook veel meer te bieden. Met haar vele musea, restaurants, groene parken, bruisend nachtleven, lange wandelpromenade, moderne winkels, maar ook kunstzinnige ateliers, oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jong en oud. Plovdiv werd niet voor niets uitgekozen tot Culturele hoofdstad van Europa in 2019.

  Wij beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad, gelegen op drie van de zes heuvels waar Plovdiv op gebouwd is. Hier heeft u het gevoel door een historisch "openluchtmuseum" te lopen, waar het glorieuze verleden heel tastbaar is gebleven. Het motto van Oud-Plovdiv is daarom ook heel toepasselijk: "Antiek en eeuwig".
  Wij komen o.a. langs het antieke Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena, een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance.
  Na de middag hebben wij vrij om te winkelen, te wandelen of heerlijk te luieren op een van de vele gezellige terrasjes in het levendige centrum van de stad.

  Overnachting: Plovdiv
  Maaltijden: ontbijt

 • Overnachting in Bansko
  Overnachting in Bansko
  Overnachting in Bansko

  Plovdiv - Avramovo - Belitsa - Bansko

  Na het ontbijt verlaten wij Plovdiv en gaan richting Velingrad waar wij kennis gaan maken met een bijzonder Bulgaars ambacht - de vloerkledenweverij. In een kleine fabriek vlakbij de stad, zien wij een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden maar echte kunstwerken in opdracht van belangrijke mensen over de hele werend, waaronder het Engelse koningshuis. Daarna gaan we een stukje van de reis per smalspoortrein beleven. In de stad Velingrad stappen wij op de trein richting het dorpje Avramovo, het hoogst gelegen treinstation van Bulgarije, op 1267 meter boven de zeespiegel.
  Een spannende treinrit langs een mooie route die tussen de bergen Rila, Pirin en Rodopi loopt, door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan.

  Daarna is het tijd om naar Bansko te gaan, onze eindbestemming voor vandaag. Bansko is het hele jaar door een ware trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In de winter de ideale plek voor wintersporters en in de zomer voor wandelaars en natuurliefhebbers.

  Overnachting: Bansko
  Verblijf: 2 nachten
  Maaltijden: diner

 • Bansko en omgeving
  Bansko en omgeving
  Bansko en omgeving

  Bansko en omgeving

  Vandaag gaan wij Bansko en de omgeving ontdekken.
  Na het ontbijt maken wij een wandeling door het historische centrum van Bansko waar wij o.a. een bezoek brengen aan de mooie Sveta Troitsa kerk.
  Rond het middaguur vertrekken wij richting Dobursko. Hier gaan wij een bezoek brengen aan het half in de grond ingegraven stenen kerkje in het centrum van het dorpje - St. Teodor Tiron en Teodor Stratilat kerk. Het opvallend kleine kerkje met afmetingen van 8 x 6 x 5 m stamt uit de 17de eeuw, de tijd van de Ottomaanse bezetting, toen het verboden was om kerken te bouwen groter dan een man op een paard. Aan de buitenkant is de kerk somber maar van binnen wordt dit ruim gecompenseerd door de ruim 460 prachtige en goed bewaarde fresco's, waarvan een de belangrijkste trekpleister is: namelijk een fresco waarop Christus lijkt te zijn in een driehoekige constructie, die op een raket lijkt.

  Daarna gaan wij lunchen in een typisch Bulgaarse ambiance met folklore muziek, waar wij kunnen genieten van zelfgemaakte, traditionele specialiteiten en lokale drankjes.
  Na deze boeiende en gezellige dag keren wij terug naar ons hotel in Bansko. Wij hebben nog wat vrije tijd om op eigen gelegenheid van Bansko en de mooie omgeving te genieten.

  Overnachting: Bansko
  Maaltijden: ontbijt en diner

 • Overnachting in Melnik
  Overnachting in Melnik
  Overnachting in Melnik

  Bansko - Kovachevitsa - Rozhen - Melnik

  Na het ontbijt verlaten wij Bansko en rijden verder naar het zuiden, de bergen in. Een prachtige route met adembenemende landschappen.

  Het eerste bezoek voor vandaag is aan het bergdorpje Kovachevitsa, gelegen hoog in de bergen, in een fabelachtige omgeving. Het dorpje stamt uit de tijd van de Ottomaanse bezetting, wanneer de christelijke Bulgaren hun toevlucht zochten in deze afgelegen hoogland om zo hun cultuur en religie, maar ook eigendom en zichzelf te kunnen beschermen tegen de plundertochten van de Osmanen. Wij maken hier een wandeling door de smalle steile straatjes, langs indrukwekkende huizen met hoge en dikke natuurstenen muren en stenen dakpannen, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

  Rond de middag komen wij aan in Melnik. Het stadje ligt verscholen tussen hoge kalksteen rotsen, die vanwege hun gele kleur en de vreemde vormen bekend staan als de "Zandsteen piramiden".
  Wij maken een wandeling door de smalle straatjes en bezoeken o.a. het beroemde Kordupulova huis met in de rotsen uitgegraven wijnkelders, waar wij kennis maken met de geschiedenis van Melnik. Hier hebben wij de mogelijkheid om de lekkere, zelfgemaakte wijn te proeven.

  Daarna is het de beurt aan het nabijgelegen Rozhen klooster uit de 12de eeuw, beroemd om de prachtige muurschilderingen en iconen. Wat het klooster nog bijzonder maakt, is de unieke ligging, die een adembenemend uitzicht biedt over de surrealistische landschappen van de omliggende kalk- en zandsteenrotsen.

  Wij kunnen rustig van deze prachtige omgeving genieten, want wij blijven in de omgeving overnachten.

  Overnachting: Melnik
  Verblijf: 1 nacht
  Maaltijden: ontbijt en diner

 • Overnachting in Sofia
  Overnachting in Sofia
  Overnachting in Sofia

  Melnik - Rila klooster - Sofia

  Vandaag vertrekken wij richting het eindpunt van onze reis, de hoofdstad van Bulgarije - Sofia.

  Onderweg maken wij een stop bij de grootste trekpleister van het land - het wereldberoemde Rila klooster -, het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. Het klooster ligt schitterend, op 1140 m hoogte, te midden van dichtbegroeide, eeuwenoude bossen. De prachtige muurschilderingen, de bijzondere architectuur, de fraaie fresco's, alles wat u hier ziet zal u versteld doen staan. Het grootste, en volgens velen, het mooiste klooster van de Balkan is opgenomen in de werelderfgoed lijst en valt onder de bescherming van UNESCO. Hier bezoeken wij het museum, een monniken-cel en de hoofdkerk en hebben wij uiteraard vrije tijd om van de pracht en de sfeer te genieten.
  Na een uitgebreid bezoek aan dit bijzonder stukje Bulgarije vertrekken wij richting Sofia.

  Overnachting: Sofia
  Verblijf: 2 nachten
  Maaltijden: ontbijt en diner

 • Sofia en omgeving
  Sofia en omgeving
  Sofia en omgeving

  Sofia en omgeving

  Vandaag staat de Bulgaarse hoofdstad geheel in de belangstelling.
  Sofia, de grootste stad van Bulgarije, gelegen aan de voet van het Vitosha gebergte is al eeuwen het kruispunt tussen West Europa en het Oosten.
  De stad werd vermoedelijk al meer dan 7000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs en heette toen Serdika. Tijdens de Romeinse periode ontwikkelde het zich snel tot een belangrijke administratieve en geestelijk centrum van het Romeins imperium. Daarna volgden er vele volkeren, die hier hun sporen hebben achtergelaten. Ook vandaag is de stad een mix van diverse culturen. Sofia bruist en leeft letterlijk. Het motto van de Bulgaarse hoofdstad is niet voor niets "Sofia groeit maar wordt nooit oud".

  Na het ontbijt maken wij een stadswandeling door het mooie centrum van Sofia. Wij beginnen met een bezoek aan de parel van de stad - de grootste en belangrijkste kathedraal van Bulgarije - Alexander Nevski, beroemd om de opvallende, vergulde koepels, prachtige iconen en indrukwekkende fresco's.
  Daarna wandelen wij langs vele historische bouwwerken en bezienswaardigheden van Sofia, zoals de universiteit, het parlementsgebouw met de wisseling van de wacht, de Russische kerk, het Nationaal Theater, het Koninklijk Paleis, en de uit de Romeinse tijd stammende St. George kerk.

  Hierna heeft u vrije tijd om zelf Sofia te verkennen, te wandelen op de prachtige boulevard Vitoshka, te winkelen of een terrasje te pakken. Bijna alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar.

  Overnachting: Sofia
  Maaltijden: ontbijt en afscheidsdiner

 • Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2
  Luchthaven Sofia - Terminal 2

  Sofia - luchthaven

  Wij staan vandaag vroeg op voor een transfer naar de luchthaven Sofia, voor de terugvlucht.

  Voor degenen die nog niet genoeg van Bulgarije hebben gekregen, kunnen wij een verlenging regelen.
  U kunt bijvoorbeeld nog een paar dagen in Sofia blijven, waar nog veel te zien en te doen is. U kunt ook uw reis verlengen aan de Zwarte zee kust voor een heerlijke strandvakantie of als u een natuurliefhebber bent, ergens in de mooie Bulgaarse bergen.
  Deze reis kunt u ook gebruiken als voorbeeld voor een fly-drive vakantie of een reis op maat met uw eigen vriendengroep, collega´s of familie. U kunt bijvoorbeeld dan de route omdraaien, andere plaatsen in het programma opnemen, de reis korter of langer maken etc.
  Wij adviseren u graag over deze en alle andere mogelijkheden.


  Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.
  Wij hebben deze reis zorgvuldig uitgestippeld en georganiseerd, maar toch kan het soms, door verschillende redenen, nodig zijn om het oorspronkelijke programma, route of overnachtingsplaats te wijzigen. Wij rekenen hiervoor op uw begrip.

Vertrekdata, prijzen en beschikbaarheid

Vertrek op Terug Prijs vanaf
29-07-2024 09-08-2024 € 1799.00 p.p.


26-08-2024 06-09-2024 € 1799.00 p.p.


23-09-2024 04-10-2024 € 1699.00 p.p.


21-10-2024 01-11-2024 € 1649.00 p.p.


prijzen zijn per persoon, gebaseerd op verblijf in een 2 persoonskamer incl. vlucht vanaf Amsterdam - Schiphol
toeslag 1-persoonskamer: € 250,-

Uw boeking is nog niet definitief, uw reservering wordt alleen vastgelegd, hier zijn uiteraard geen kosten aan verbonden. Wij nemen altijd contact met u op voordat de boeking definitief wordt.

Extra info

INCLUSIEF:

 • Rechtstreekse retourvluchten van Amsterdam Schiphol naar Sofia per lijndienst van Bulgaria Air, de nationale luchtvaartmaatschappij van Bulgarije - KLM partner
  Vertrek vanaf Brussel Zaventem of Eindhoven is ook mogelijk tegen toeslag, maar is 1 dag eerder vertrek vanwege late aankomst vlucht en met extra nacht in Sofia
 • 1 koffer 23 kg en 1 stuk handbagage 10 kg
 • Luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en alle lokale belastingen
 • Rondreis per comfortabele bus/touringcar met lokale, ervaren chauffeur
 • 11 overnachtingen in goede 3 of 4* hotels in een 2-pers. kamer met eigen badkamer
 • Verzorging op basis van halfpension: 11 x ontbijt, 11 x diner en 1 x lunch
 • Alle excursies en entreegelden, genoemd in het reisprogramma
 • Reserveringskosten
 • Audiosysteem
 • Reisbegeleiding door een lokale, deskundige, Nederlandssprekende gids
 • 'Wat en Hoe' Taalgids Bulgaars

EXCLUSIEF:

 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- per persoon
 • Toeslag 1-persoonskamer € 250,- p.p.
 • Reis- en/of annuleringsverzekering. Reisverzekering is verplicht!
 • Overige verzorging en drankjes
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

OPTIONEEL:

 • Vertrek vanaf elke andere luchthaven is mogelijk. Informeer gerust bij ons naar de mogelijkheden en actuele prijzen
 • Verlenging van de reis in Sofia vooraf/achteraf de reis incl. gratis transfer van of naar de luchthaven:
  - 1-pers. kamer € 120,- per persoon per nacht incl. ontbijt
  - 2-pers. kamer € 90,- per persoon per nacht incl. ontbijt
 • Andere verlengingsopties zoals bergen of strand, op aanvraag

DEELNEMERS:

Gemiddeld: 12 deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 16

Mocht het minimum aantal personen niet worden gehaald, dan kan deze reis alsnog doorgaan tegen een toeslag en met een aangepast programma.
Wij berichten u hierover uiterlijk 28 dagen voor vertrek.

VERVOER
Vluchten en vervoer van Nederland/België naar Bulgarije.


Onze reizen zijn vlieg/bus reizen. Dit betekent dat in de aangegeven prijzen de vluchten inbegrepen zijn.

Wij vliegen vanaf Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad Sofia met rechtstreekse vluchten van Bulgaria Air, de Bulgaarse luchtvaartmaatschappij en partner van KLM.
Bulgaria Air is een lijndienst maatschappij met vaste vertrektijden. Een rechtstreekse vlucht naar Sofia duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten.


Vluchtschema

Vertrek vanaf Amsterdam Schiphol met Bulgaria Air - dagelijks vertrek, dezelfde vliegtijden
vliegroute vliegtijden vluchtnummer airline
Amsterdam - Sofia (heen) 10:15 - 13:55 uur FB462  
Sofia - Amsterdam (terug) 07:10 - 09:00 uur FB461  
vluchten van Bulgaria Air zijn inclusief:
1 stuk handbagage van max. 10 kg en afmetingen 55x40x23cm
1 persoonlijke item, zoals damestas, kleine laptoptas, camera etc.
1 koffer tot 23 kg
gratis catering aan boord, koffie/thee, frisdrank en sandwich
gratis inchecken op de luchthavens
optioneel bij te boeken - stoelreservering:
€ 10,- per enkele reis voor standaard stoelen vanaf rij 14
€ 20,- per enkele reis voor stoelen voor in het vliegtuig: rij 4 tot 11
€ 30,- per enkele reis voor stoelen met extra beenruimte: rij 3 of nooduitgang 12-13

Wilt u liever vanaf andere luchthavens vertrekken?
Dan zijn er ook mogelijkheden vanaf Brussel Zaventem, Eindhoven, Dortmund of Charleroi.
Door de afwijkende vliegtijden sluiten deze vluchten niet altijd goed aan op onze rondreizen. Hierdoor zal het soms nodig zijn om 1 dag eerder aan te komen.
Wij regelen dan dat u opgehaald wordt en gebracht naar een hotel vlakbij de luchthaven of waar de groep verblijft.
Informeer gerust bij ons naar de mogelijkheden en actuele prijzen.


Klik hier voor meer informatie over vliegen naar Bulgarije.

Vervoer van uw thuisadres naar de luchthaven van vertrek

Wij zijn een reisorganisator gespecialiseerd in reizen naar en door Bulgarije. Bus- of taxivervoer in Nederland en België is geen standaard onderdeel van onze diensten. Uiteraard kunnen wij bij uitzonderlijke gevallen dit alsnog voor uw regelen via een extern bus of taxi bedrijf.
Informeer gerust bij ons naar de mogelijkheden en prijzen.

Busvervoer in Bulgarije

In Bulgarije heeft de groep beschikking over een eigen, uitstekende bus met airco en alle nodige faciliteiten voor een groepsrondreis. Dit zijn speciale touringcars voor groepsrondreizen. Alleen in Sofia zelf en tussen het hotel in Sofia en de luchthaven kunnen wij soms gebruik maken van aparte transferbussen en chauffeurs.
Tijdens de rondreis zelf heeft de groep dezelfde, zeer comfortabele bus met lokale chauffeur, die heel ervaren is en goed bekend met het wegennet in Bulgarije. Hij maakt deel uit van het reisgezelschap en zal voor iedereen klaar staan. Let op! Onze bussen beschikken niet over een WC en catering faciliteiten. Dit is niet gebruikelijk in Bulgarije omdat de afstanden vrij kort zijn en de bezienswaardigheden kort op elkaar, waardoor WC in de bus eigenlijk overbodig is. Wij stoppen ook vaak onderweg. Sommige chauffeurs bieden koffie, water en andere versnaperingen in de bus tegen kleine bijbetaling aan.
Verder zijn al onze bussen zeer comfortabel, betrouwbaar, uitstekend onderhouden en voorzien van alle nodige certificaten, keuringen en verplichte verzekeringen en worden voor elke reis volledig gekeurd en onderhouden.

VERBLIJF
Hotels en kamers

Tijdens deze rondreis verblijven wij in zeer goede, comfortabele en sfeervolle accommodaties, met gunstige ligging en de nodige faciliteiten voor een groep.
In het binnenland proberen wij te verblijven waar mogelijk in wat kleinschalige landelijke hotels, waar u optimaal kunt genieten van het dorpsleven, het eten, de cultuur, de natuur en de gastvrije bevolking.
In de steden kiezen wij goede middenklasse hotels, waar mogelijk, op loopafstand van het centrum en alle bezienswaardigheden. Bij uw reispapieren ontvangt u een hotellijst met foto's en beschrijvingen van de accommodaties.
  Alle hotels zijn door ons persoonlijk bezocht en geselecteerd op vele criteria zoals ligging ten opzichte van bezienswaardigheden, goede faciliteiten voor een groep zoals lift, voldoende kamers, kamers met aparte bedden, etc. Maar ook om logistieke redenen, vooral in de steden, zoals bereikbaarheid met een bus en voldoende ruimte om met een groep te kunnen dineren of ontbijten. En niet onbelangrijk; met prefecte hygiëne, service en personeel die ervaring heeft met groepen.
Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer met bad of douche en toilet. Wij kunnen altijd garantie geven voor kamer met aparte bedden. Echter douche of bad, balkon, uitzicht of andere wensen, zijn preferenties. Wij houden daar rekening mee, maar kunnen niet altijd en voor iedereen dit garanderen.
Heeft u een eenpersoonskamer geboekt, dan krijgt u gegarandeerd een volwaardige kamer voor uw alleen. In alle hotels in Bulgarije is roken op de kamers verboden. Wilt u een rokerskamer, dan moet u dit bij boeken aangeven. Vaak zijn er kamers met balkons waar u enkel op het balkon mag roken.
De meeste hotels beschikken over een eigen lift. Waar dit niet het geval is, zorgen wij voor een koffer service. Onze chauffeur zorgt ervoor dat de koffer in en uit de bus worden gezet, maar tussen de bus en de hotelkamers moeten de reizigers zelf de koffers dragen. Wilt u dit liever niet, dan kunnen wij altijd een koffer/bagage service bij boeken. Dan zorgt het hotel personeel dat de koffers van de bus of de receptie bij de juiste kamer gebracht worden. Deze service kost slechts 4 euro per persoon per hotel en is bij de gids te bestellen.

Extra informatie over deze groepsrondreis

Hoe zwaar is de reis?


Iedereen die zich redelijk fit en gezond voelt, kan in principe gerust aan deze reis deelnemen.
Maar Bulgarije is geen geschikte bestemming voor mensen die slechte conditie of gezondheid hebben, en die geen heuvels of geen trappen kunnen lopen. Hierdoor kunnen ze een deel van de bezienswaardigheden of uitstapjes onderweg niet bezoeken, omdat deze zodanig gelegen zijn of beschermd, dat er geen voorzieningen voor mindervalide personen aangebracht kunnen of mogen worden.
Goede en comfortabele wandelschoenen en/of wandelstokken zijn altijd mooi meegenomen, omdat veel bezienswaardigheden in de bergen, de natuur of op een heuvel liggen en de looproutes er naartoe vaak van keien of stenen zijn.

Mensen met mobiliteitsbeperkingen die volledig afhankelijk zijn van een rollator of een rolstoel, moeten rekening houden dat Bulgarije GEEN rolstoelvriendelijke bestemming is. Voor hun raden wij deze reis af.
Mocht u zelf een mobiliteitsbeperking hebben, in welke vorm dan ook, neem gerust contact met ons op en wij zullen met u alle opties bespreken.

De gids en chauffeur

Al onze groepsreizen worden begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisleider/gids, die Bulgarije door en door kent en er alles voor over heeft om zijn/haar kennis en liefde van het land aan de reizigers over te dragen. De gids zal de groep met raad en daad terzijde staan tijdens de reis. Alle gidsen zijn gediplomeerd, deskundig en hebben veel ervaring met het begeleiden van Belgische en Nederlandse groepen in Bulgarije. Ze kennen zowel de Bulgaarse als de Belgische en de Nederlandse cultuur, de gewoontes en de specifieke wensen van Belgische en Nederlandse reizigers heel goed en weten deze moeiteloos met de lokale gebruiken te combineren.
Tijdens de hele reis zal de gids elke avond en/of ochtend met de groep het dagprogramma doornemen.

Ook de chauffeurs zijn zeer ervaren en beschikken over alle verplichte en nodige papieren. Ze spreken vaak enkel Bulgaars maar zijn beleefd en doen altijd hun best om de reizigers het naar de zin te maken.

Audiosysteem/tourguide systeem

In de bus maakt de gids gebruik van het ingebouwde audio systeem van de bus.
Buiten de bus maken wij gebruik van een draagbaar audiosysteem/tourguide systeem. Vooral in kerken en kleinere ruimtes waar ook andere groepen zijn, maar ook tijdens de stadswandelingen is dit erg handig.
Alle reizigers krijgen een eigen ontvanger met toebehoren. De gids legt uit hoe deze gebruikt wordt, maar het is erg gemakkelijk.

Verzorging

Deze reis is op basis van halfpension:
Het ontbijt wordt altijd in het hotel genuttigd. Afhankelijk van de groepsgrootte, is er bij een aantal hotels een ontbijtbuffet en bij andere hotels een speciaal voor de groep samengesteld ontbijt.
De diners gebruiken wij vaak bij het hotels, omdat wij gemerkt hebben dat de reizigers vaak te moe zijn om nog ’s avonds buiten het hotel te gaan eten maar ook omdat wij ook rekening moeten houden met de toegestane rij-uren en werktijden van onze chauffeurs.
Waar de restaurants op loopafstand van de hotels zijn, en vooral als wij weten dat de keuken of de locatie daar heel speciaal is, dan proberen wij wel om buiten de deur te eten.
De lunches zijn op eigen gelegenheid en voor eigen rekening. Deze hebben wij bewust niet in het programma opgenomen, op advies van onze reizigers, die deze te uitgebreid en zwaar vonden. In Bulgarije is de lunch namelijk de hoofdmaaltijd voor de dag. Uw reisgids is uitstekend op de hoogte van de meest geschikte plekken en adressen voor een lunchpauze en zal dit ter plaatse altijd in overleg met de groep doen.
Onze gids zal u ter plaatse dagelijks informeren wat u van de locaties en de maaltijden kunt verwachten en wat op het menu staat.

Diëten en eetwensen

Wij vragen van tevoren altijd aan alle deelnemers om hun eetwensen en diëten uiterlijk 1 week voor vertrek aan ons door te geven.
Dit geeft ons de mogelijkheid om op tijd alle menu’s en maaltijden voor de groep samen te stellen en op elkaar af te stemmen in overleg met alle eetlocaties, zodat er genoeg variantie is. Zo kunt u als reiziger uitgebreid kennis maken met de verschillende smaken van de Bulgaarse keuken.
Daarom is het helaas niet mogelijk om diëten, allergieën of andere eetwensen kosteloos te honoreren als deze pas na aankomst aan de gids doorgegeven worden. Het is namelijk organisatorisch, noch voor de gids noch voor de restaurants mogelijk om een groepsmaaltijd ter plaats aan te passen, bijvoorbeeld als het om een specifieke maaltijd gaat zoals glutenvrij, lactose-intolerantie, suikervrije maaltijden of andere allergieën. Laat ons daarom UITERLIJK 7 dagen voor vertrek weten als u diëten, allergieën of belangrijke eetwensen heeft.  Dan zorgen wij voor goede en smakelijke alternatieven met genoeg variatie.

Heeft u vragen of wilt u nog meer informatie lezen over onze groepsrondreizen, klik dan hier.

}