Bulgaren hebben een paar opmerkelijke gewoontes en gebruiken die erg vreemd kunnen overkomen bij de buitenlandse bezoekers. De toeristen hebben vaak een verkeerd beeld van het vakantieland, bepaalde verwachtingen en soms veel vooroordelen, die achteraf niet altijd blijken te kloppen met alle gevolgen van dien. Maar andersom geldt dit natuurlijk ook. De Bulgaren moeten ook vaak wennen aan de in hun ogen vreemde gewoontes van hun buitenlandse gasten. Daarom is het belangrijk om u zich goed voor te bereiden en te verdiepen in de cultuur van het vakantieland en altijd respectvol om te gaan met de lokale bevolking. U zult dan snel merken dat de cultuurverschillen helemaal geen probleem hoeven te zijn, maar juist voor nieuwe leuke ervaringen zullen zorgen.
Hieronder een paar voorbeelden van opmerkelijke cultuurverschillen.
Ja/Nee
Een uniek en opmerkelijk verschil in lichaamstaal is dat de Bulgaren net omgekeerd 'ja' en 'nee' schudden. In Bulgarije schud je 'nee' als je 'ja' bedoelt en knik je 'ja' als je 'nee' bedoelt. Dit wezenlijke verschil in lichaamstaal kan in het begin erg verwarrend zijn en lijdt vaak tot hilarische maar soms pijnlijke misverstanden. De Bulgaren zijn ook bewust van het feit dat dit verwarrend is en proberen daarom vaak met de gesprekspartner mee te doen, terwijl de gesprekspartner juist omgekeerde probeert, wat de situatie nog ingewikkelder maakt. Daarom is het belangrijk om ook goed te luisteren en desnoods nogmaals te vragen.
'Ja' is in het Bulgaars - 'Da' (Дa) en de 'nee' lijkt veel op onze - 'ne' (Нe), maar wordt met een korte e uitgesproken.
Deze vreemde gewoonte is trouwens overgebleven van de tijd van de Ottomaanse bezetting van Bulgarije en was een soort stille protest en zelfbescherming tegen de overheersers die de bewoners wilde bekeren tot de islam. Als de Ottomanen vroegen of je moslim bent dan bleef je leven, dus besloten de lokale mensen gewoon 'ja' te knikken als ze 'nee' bedoelden. Zo bleven ze trouw aan hun religie en werd hun leven bespaard.
Bloemen geven
Als u bloemen aan een Bulgaar wilt geven, zorg dat het boeket altijd uit een oneven getal bloemen bestaat. Even getal bloemen worden alleen bij sterfgevallen en begrafenissen gegeven.
Afdingen
Het is niet gebruikelijk om in winkels af te dingen. De prijzen van de producten hebben een prijskaartje, dus een vaste prijs. Op de markten in de toeristenplaatsen zal het wel mogelijk zijn, omdat ze gewend zijn aan buitenlanders, maar in het binnenland is het niet gebruikelijk. Wilt u dit toch doen dan moet u op uw gevoel afgaan of de verkoper wel of niet bereid is om u een korting te geven. De meeste verkopers zijn gewoon in dienst en hebben niet de bevoegdheid om de prijzen te veranderen. Blijft u toch aandringen dan wordt u niet serieus genomen of kan dit zelfs beledigend overkomen.
Zebrapadtips
Een ander groot verschil is het respecteren van het zebrapad als vrijhaven voor de voetganger. Dit is overigens iets wat je meer tegenkomt in mediterrane landen. Loop dus niet lukraak het zebrapad over in de veronderstelling dat iedereen voor je stopt, dat is namelijk niet de gewoonte.
Koffie
In Bulgarije gaat men ervan uit als je een koffie bestelt dat je een espresso bedoelt. U krijgt dan een klein kopje met zeer sterke koffie. Wilt u dus een normale koffie vraag dan om een 'Schwartz café', een koffie van een koffiezetapparaat, of 'dulgo kafé' (lange koffie) een espresso maar in een groter kopje met meer water waardoor de koffie minder sterk is. Uiteraard kunt u ook gewoon cappuccino, café latte en veel verschillende variaties van koffie bestellen. De Bulgaren doen erg lang over hun koffie en nemen zelden een tweede bakkie. Ze vinden het juist vreemd dan wij Nederlanders zo veel koffie drinken, maar als u de Bulgaarse espresso proeft, weet u al waarom.
Alcohol
Behalve de koffie zijn ook de alcoholische dranken in Bulgarije over het algemeen veel sterker dan in Nederland. Het alcohol percentage is in Bulgaarse bier of wijn hoger dan in Nederland. Bulgaren zijn stevige drinkers maar consumeren zelden alcohol zonder er wat bij te eten.
Naamdagen
Wist u dat naast hun verjaardag, de Bulgaren ook een naamdag vieren. In de Orthodoxe kerk zijn veel heiligen en ze hebben een eigen dag waarop ze geëerd worden. Als een persoon een naam heeft die op de naam van de heilige lijkt heeft hij/zij een naamdag. Bijvoorbeeld als iemand Nico heet dan heeft hij op Sinterklaas de dag van Sint Nicolaas een naamdag.
Een naamdag wordt gevierd als een verjaardag, met veel eten, drinken en muziek.