Reizigers:  Els en Frans de Crook
Reis: 12-daagse rondreis 'Fascinerend Bulgarije incl. het Rozenfestival'
Plaatsen: Koprivshtitsa, Veliko Tarnovo, Triavna, Kazanluk, Plovdiv, Bansko, Sofia
Reisdata: 24-05-10 t/m 05-06-10


Op Schiphol hadden we eerst even ingecheckt, zodat we niet meer op onze koffers hoefden te letten. Daarna naar het verzamelpunt gegaan. De groep bestond uit totaal 9 personen. De mensen van Rodina Travel waren aanwezig en zorgden daar waar nodig was voor uitleg/informatie. Mooi op tijd gingen we het toestel in. Na ongeveer 2,5 uur landden we op de luchthaven van Sofia.
Elena - onze gids/reisbegeleidster - stond de groep op te wachten en Stanimir - de chauffeur hielp met de koffers.
We moesten nog ongeveer 100 km rijden om bij ons hotel in Koprivshtitsa te komen. Dit stadje ligt op zo'n 950 m hoogte in het Balkangebergte. Koprivshtitsa is als het ware een levend museum van Bulgaarse Nationale architectuur. Elk huis gaat schuil achter een hoge stenen muur met een stevig hek met een 2 tot 3 eeuwen geschiedenis. Zelfs nu dragen de huizen de namen van bewoners zoals Pavlikyanska, Valkova enz.

Via de hoogste bergpas van Bulgarije - Beklemeto - reden we naar Troyan. We hebben het Troyan klooster bezocht met prachtige fresco's en natuurlijk de icoon van de Heilige Maagd. Volgende stop was Lovech, een mooi gelegen stad met de overdekte houten brug, welke gebouwd is door een van de bekendste Bulgaarse architecten van de 19de eeuw Kolio Fitcheto - als trekpleister.
En na al dat moois gingen we richting onze volgend hotel in de plaats: Veliko Turnovo ook wel Tsarenstad genoemd, omdat het ooit de hoofdstad was van het Bulgaarse tsarenrijk. Het pittoreske stadje is gesitueerd in de glooiingen en heuvels van de vestingen Tsarevets, Trapezitsa en Sveta Gora, welke weerspiegelen in de meanderende rivier de Yantra. De smalle straatjes voeren je door de historie van dit gebied met prachtige huizen die bijna bovenop elkaar gebouwd lijken te zijn; een soort van getrapte flat. De ruïnes van de oude vesting Tsarevets leveren adembenemende plaatjes op. Vanuit ons hotel in Veliko Turnovo keken we op de prachtige oude vesting.

Het museumdorp Arbanassi ligt op een hoog plateau. Het was een rijke plaats tijdens de 17de en 18de eeuw. Het huis wat we bezocht hebben was van een rijke handelaar en is in 1650 gebouwd.

Het Drianovo klooster ligt in een diepe kloof onder een imposant rots-massief. Het klooster is van de 12de eeuw en wordt vernoemd naar aartsengel Michaël. In de 14de eeuw is het door brand verwoest en weer opgebouwd en een paar eeuwen later verwoesten de Turken het complex. De huidige kerk is van 1845 en is prachtig.

Bozenci is het dorp dat gesticht in eind 14de eeuw. Het was een handelsplaats; 80% van de bevolking zat in de handel en 100 van de huizen vallen onder Monumentenzorg. Ondanks oorlogen is er veel bewaard gebleven en/of gerestaureerd. Er wonen nu nog 16 mensen waarvan de jongste 82 is. Het mooiste huis is van een rijke wolhandelaar Popa uit de 19de eeuw.

Via de bergpas Shipka steken we het Balkangebergte weer over en nu richting het zuiden. Deze bergpas is van historische betekenis want hier vond in 1877 de belangrijkste slag van de bevrijdingsoorlog plaats. Russische en Bulgaarse soldaten vochten samen tegen een overmacht van het Ottomaanse leger. Toen de munitie op was maakten ze gebruik van alles wat ze konden vinden - rots stukken, boomstammen enz.- om naar beneden te gooien/rollen en zo te voorkomen dat het Ottomaanse leger dit gebied in bezit zou krijgen. In 3 dagen hebben ze de Turken verslagen. Deze overwinning was het begin van de onafhankelijkheid. Om deze gebeurtenis niet te vergeten is hier een indrukwekkend monument geplaatst. De kerk met de gouden koepels in het dorp Shipka is een herdenkingskerk voor de gesneuvelden en heet: De Kerk van de Heilige Moeder Gods. Hij is gebouwd tussen 1895 en 1901.

Het Rozenfestival heet in het Bulgaars: 'Praznik na Rozata'. Het vind altijd eind mei/begin juni plaats en nu dus op zaterdag 29 mei (het duurt meestal van vrijdag tot zondag). De Rozenkoningin wordt gekozen uit de meisjes van de hoogste klas van de middelbare school en natuurlijk moet het een mooi meisje zijn. Het rozenpluk ritueel vindt plaats in de rozenvelden en de parade wordt begeleid door muziek, dans en zang. Inwoners van de omliggende dorpen en stadjes uit de hele regio doen er aan dit festijn mee.
De Rozenvallei ligt tussen de Balkan en het Sredna Gora gebergte. Dit gebied heeft een speciaal klimaat met korte milde winters en lange warme lentes en is uitermate geschikt voor het telen van de beroemde Rosa Damascena; het nationaal symbool van Bulgarije. De roos komt uit het oude Perzië en de rozenindustrie is hier tussen de 10de en 17de eeuw ontwikkeld. Het doel van het kweken van de rozen is niet de bloem zelf maar de olie die eruit gewonnen wordt en ook wel vloeibaar goud wordt genoemd.
De reden dat ze vroeg in de ochtend geplukt moeten worden is omdat de rozen dan nog gesloten zijn en de dauwdruppeltjes er nog op zitten. Voor het maken van 1 kilo rozenolie zijn er tussen 3 tot 6 ton rozenblaadjes nodig en het is niet gek dat een kilo rozenolie ongeveer € 6000,-- kost. De geur van rozenolie is zo sterk dat het zelfs na 50 jaar nog te ruiken is. Het wordt gebruikt in de parfumindustrie. Het rozenfeest wordt al sinds 1903 gehouden.

We hebben een bezoek gebracht aan het geboortehuis van Vasil Levsky; momenteel ingericht als museum. Vasil Levsky was een verzetsheld in Bulgarije. Hij was enorm belangrijk voor het land. Karlovo is een handelsstad geworden. Men had namelijk weinig mogelijkheden om in eigen onderhoud te voorzien en men ging allerlei ambachten uitoefenen en de producten tot in het buitenland verkopen.

Plovdiv is, niet alleen van Bulgarije maar ook van Europa, een van de meest oude steden en is nu de tweede stad van Bulgarije. Ook is het de warmste stad van Bulgarije. Het is gebouwd op 3 heuvels. De oude stad is 37 ha groot. Wij logeerden in de oude stad en dat is niet alleen te zien aan de huizen, maar ook aan de straten; allemaal ongelijke grote kinderkoppen.

In het hoogst gelegen treinstation van Bulgarije (1267 meter boven de zeespiegel) Avramovo stapten we op de trein richting Bansko. Het smalspoor tufte een mooie route tussen de bergen Rila, Pirin en Rodopen met uitzicht op schilderachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes.

Onderweg stopten we in een typisch Bulgaars dorp. In een prachtig huis werden we door 3 vrouwen lachend verwelkomd met brood. Ze hadden een zeer uitgebreide maaltijd voor ons bereid. Er was een schaal met varkensoortjes met champignons en kruiden klaar gemaakt. Verder een witte bonenschotel, maïsschotel met kaas, giuveï (bulgaars prutje met uien, vlees, champignons, groenten, aardappelen). Een vruchtendrank van bosbessen en een rakya (pruimen brandewijn). Daarna een soort bladerdeeg gevuld met amandelspijs en noten en dat gecombineerd met Bulgaarse yoghurt.
Heerlijk gegeten en ja, na het eten hadden de vrouwen bedacht dat een aantal van de groep wel in nationale klederdracht samen met hen wilden dansen. Ach ja waarom ook niet. Tineke, Marina en ik werden aangewezen om die taak te vervullen. We werden in de klederdracht gehesen. Ik had over mijn kleding eerst een bloesachtig ding aan, daarna een soort jas, dan een schort met het zelfde printje en tenslotte een hoofddoek. De jas en schort waren van wil, dus behoorlijk warm. Maar we hebben wel lol gehad.

Melnik is het kleinste stadje van Bulgarije en ligt verscholen tussen kalkstenen rotsen, die vanwege hun gele kleur en vreemde vormen bekend staan als de 'Zandsteen piramiden'. Grappige smalle straatjes. Melnik was in de 18de eeuw een goed ontwikkeld handelscentrum met 18.000 inwoners. Momenteel zijn er nog ongeveer 200 inwoners.
Het beroemde Rila klooster is wereldberoemd. Het ligt op 1140 m hoogte midden in de eeuwenoude dichtbegroeide bossen. De architectuur en fresco's zijn heel bijzonder. Het klooster is omringd met een muur van 2 meter dik en 24 meter hoog. De berg op de achtergrond is de Musala met de besneeuwde toppen. En na dit prachtige staaltje bouwkunst ging de bus naar Sofia; de hoofdstad van Bulgarije.

Sofia, de grootste en (hoofd)stad van het land, gelegen aan de voet van het Vitosha gebergte. Sofia is het kruispunt tussen West Europa en het Oosten met historie van vele volkeren. Al in de 4de eeuw kwam Constatijn de Grote en hij zei vol enthousiasme: 'Serdica, dat is mijn Rome'. Serdica was de toen in gebruik zijnde naam van Bulgarije onder de tijd van de Romeinen.

Het was een prachtige reis met een goede gids Elena, een dito chauffeur Stanimir en leuke groepsgenoten.
Maar alle eer gaat naar Larisa en Frank van Rodina Travel, want zij hebben alles zo goed georganiseerd, geregeld en verzorgd.

Heel veel succes met jullie Rodina Travel en hartelijk dank voor deze reis in dit prachtige land.

Els en Frans