Reizigers:  Alied en Hans Pijlman
Reis: 12-daagse rondreis 'Beleef Bulgarije'
Plaatsen: Sofia, Sandanski, Bansko, Plovdiv, Veliko Tarnovo
Reisdata: 05-05-12 t/m 17-05-12


Donderdag 17 juni jl. keerden wij terug van de 13 daagse rondreis 'Beleef Bulgarije', die wij van 5 tot 17 mei 2012 in dit prachtige land maakten. De reis was tot in alle details perfect samengesteld.
Een jonge Bulgaar,Tsvetelin Valkov, die Nederlands en Duits aan de universiteit had gestudeerd, begeleidde ons gedurende de hele reis. Hij deed al het vertaalwerk, ook in restaurants, die voor Nederlandse begrippen spotgoedkoop zijn, hij vertelde ons uitvoerig over de geschiedenis van Bulgarije en was onze gids in de vele kloosters en kerken, die we bezocht hebben.
We hebben genoten van de prachtige, ongerepte natuur, de bergen en de bergpassen en van de vele authentieke dorpjes.
Het reisprogramma is met zorg samengesteld, voor alles is volop tijd ingeruimd. De hotels zijn prima en er werden verrukkelijke maaltijden geserveerd. Heerlijk dat er twee keer per dag een warme maaltijd wordt gegeten! Een treinreis van 50 km door de Jundula bergpas, die 2 uren vergde, was een ware belevenis evenals het bezoek aan Kazanlak waar de Thraciërs in de 4e eeuw voor Chr. hebben geleefd en waar hun gouden versierselen bewonderd konden worden, die er in de graftombes zijn gevonden. Dit zijn dan maar enkele van de vele prachtige dingen die we bezocht of gezien hebben.
Zonder gids is er een taalprobleem. Alleen jongeren spreken Engels en dan op basis niveau. Alle anderen spreken alleen Bulgaars en Russisch.

Het was een onvergetelijke reis met een klein reisgezelschap van 8 personen. Alle hulde aan de reisorganisatie Rodina Travel. Deze reis is iedereen aan te bevelen die van een perfecte mix van cultuur en natuur houdt.

Met hartelijke groet van Alied en Hans Pijlman te Hengelo