Reizigers:  Familie de Jong
Reis: 21-daagse fly-drive 'Beeldschoon Bulgarije'
Plaatsen: Koprivshtitsa, Veliko Tarnovo, Ruse, Kyulevcha, Varna, Sozopol, Plovdiv, Devin, Bansko, Melnik, Sofia
Reisdata: 18-09-23 t/m 08-10-23


Redelijk kort van tevoren benaderden we Rodina Travel met het idee om met een rondreis mee te gaan naar Bulgarije. Larisa van Rodina Travel stond ons zeer netjes en goed te woord en na een aantal vragen adviseerde ze ons om in plaats van een rondreis een fly and drive op maat voor ons samen te stellen. Het begon met het aangeven van onze interesses. Na een korte tijd kregen we een reisvoorstel waarbij er goed rekening was gehouden met onze wensen. We konden kiezen uit verschillende hotels per bestemming. Na dat alles was bevestigd kregen we een grote enveloppe thuis gestuurd met het volledige reisschema met extra informatie, mogelijke dag activiteiten en uitleg, dit samen met een kaart van Bulgarije, reisboekje en taalgidsje en folders van plaatsten die we gingen bezoeken.

Op 18 september 2023 begon onze reis. Op het vliegveld stond de man van het autoverhuurbedrijf klaar met een bordje met onze naam erop en nam ons mee naar de auto. Deze was zo goed als nieuw en is de gehele vakantie onze fijne trouwe metgezel geweest. Fijn was dat er geen kenmerken van een verhuurbedrijf op stonden waardoor je je geen zorgen voor je spullen hoefde te maken. Nadeel daarentegen is dat ze in Bulgarije denken dat je een local bent en dat je net zo hard rijd als dat zij doen.

Onze eerste introductie met Bulgarije was prima, netjes verzorgde wegen, de navigatie in combinatie met de routebeschrijving werkte goed en zo kwamen we na een lange dag aan in ons eerste hotel. Hier werden we hartelijk ontvangen, wat eigenlijk overal, zeker in de familiehotels, het geval was. De eerste vakantiedag en dus ook de eerste kennismaking met de Bulgaarse keuken. In een traditioneel restaurant met alleen maar Bulgaarse gerechten op de kaart verkende we voor de eerste keer deze vakantie de Bulgaarse keuken en die viel bij ons beiden in de smaak, al moet ik zeggen dat je na drie weken tomaat, komkommer en feta bij je ontbijt, lunch en diner dat wel zat bent.
De rest van de vakantie hebben we in diverse restaurants gegeten en was het eten over het algemeen zeer vers, smaakvol en goed verzorgt. Bij het hotel in Madara hebben we denk ik het lekkerst gegeten deze vakantie. Wat ons betreft een aanrader. De kamer was daarentegen wel wat aan de kleine kant.

De hotels tijdens deze reis waren zeer divers maar door Rodina Travel goed uitgekozen. Onze voorkeur gaat uit naar de wat gemoedelijkere familiehotels en die waren er ook meer dan genoeg deze reis, aangevuld met wat grotere hotels aan b.v. de Zwarte Zee. Wat ons betreft zijn er twee uitblinkers deze reis; Het hotel in Ruse. Het is een erg mooi pand, met een nog mooier verblijf. Het was statig en hoog en had buiten een slaapvertrek twee zitkamers waarbij je bij de ene kamer de twee balkons op kon. Het andere is het hotel in Plovdiv, ook deze hotelkamer was erg mooi maar de gastvrijheid maakte dat we deze extra willen benoemen. Een super ontvangst door de vriendelijke en behulpzame eigenaar waarbij niets te veel was. Voor mensen die van zowel winkelen als van cultuur houden is het een superleuke stad.

21 dagen lang hebben we ons verbaasd over het moois wat Bulgarije te brengen heeft en zat het reisprogramma goed in elkaar. Het gaf goede handvatten om dingen te bezoeken, maar ook de mogelijkheid om dingen te skippen of toe te voegen. Het land heeft zo ongelofelijk veel te bieden en wij zijn dan ook goed aan onze trekken gekomen. Wij hadden ervoor gekozen om de cultuur onze reis te laten domineren maar dat betekend niet dat je niet ondergedompeld wordt in de schitterende en veelzijdige natuur. Toch zijn we nog steeds verbaasd hoe veelzijdig Bulgarije is en wat een ongelofelijke lange en interessante geschiedenis het heeft. Dit is goed teruggekomen in onze reis en we hebben heel veel mooie plekken mogen bezoeken. Het is te veel om op te noemen maar toch een kleine opsomming van een aantal plekken waarvan we erg hebben genoten; Beglik Tash, een thracisch heiligdom een soort van Bulgaars Stonehenge, de tombes en diverse supermooi beschilderde kerkjes, rots kloosters en kathedralen zijn eigenlijk allemaal de moeite waard gebleken. Ook de diverse opgravingen, waar we bij sommige live mee konden kijken met archeologen, waren erg mooi en indrukwekkend. Je komt door bijzonder mooie dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
Ook de diverse gebouwen e.d. uit de Sovjettijd zijn de moeite waard, eigenlijk te veel om op te noemen. We hebben deze vakantie ook een heel aantal musea's bezocht die eigenlijk allemaal erg goed en leuk waren. Als je van kunt houd is het de moeite waard om te gaan kijken naar Bulgaarse kunstenaars, waarvan we eigenlijk heel weinig afweten, wat best vreemd is, omdat ze over het algemeen niet onder doen voor West-Europese bekende schilders.

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde mooie reis. We hebben leuke ontmoetingen gehad met locals en de bevolking als zeer gastvrij ervaren. De service van Rodina Travel was super en alles top verzorgt, wat ons betreft een aanrader.

Familie de Jong